Independentisme

Junqueras acusa els independentistes «que es desentenen de la lluita» d’impedir els avenços

El líder d’ERC reclama en el Congrés Nacional del Jovent Republicà que s’abandonin els retrets i l’egoisme

Junqueras acusa els independentistes «que es desentenen de la lluita» d’impedir els avenços

Salvador Miret / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Els independentistes que es desentenen de la lluita compartida no ajuden a fer que el nostre país avanci». El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha reclamat a partits i activistes a favor de la independència de Catalunya que abandonin els retrets i l’egoisme i es posin al servei de la ciutadania. Així ho ha defensat en la clausura del 30è Congrés Nacional del Jovent Republicà, que s’ha celebrat aquest diumenge a Lleida.

Al seu parer, i segons reprodueix l’agència Europa Press, el camí cap a la independència avançarà si es «denuncia la globalitat del problema i es construeixen forces i aliances». «Des dels retrets constants no construiran el país que diuen que volen construir, des de l’egoisme constant no construiran la societat que suposadament voldrien construir», ha llançat Junqueras, que ha assenyalat com a únic camí «ser més forts en termes democràtics», mentre denunciava, precisament, que el de Catalunya no és un cas aïllat però que serveix per demostrar que hi ha estructures de poder que lluiten contra la democràcia.

«Aquests que es neguen a sumar-se a l’única estratègia que funciona i és útil, ens fan avançar una mica més lent que no voldríem», ha afegit.

Tenint en compte aquest diagnòstic, els ha reclamat «que s’arremanguin, que s’oblidin dels seus egoismes, que superin la seva miopia i siguin tan generosos» com ell considera que són a ERC. També ha reivindicat que la del seu partit és «una lluita independentista i republicana respecte al Regne d’Espanya, però també és una lluita profundament europeista i una lluita internacionalista».

El rol del marc institucional

El dirigent republicà ha posat a sobre de la taula, així mateix, que històricament hi ha hagut estratègies contra certes «societats, comunitats i països que es pronuncien reiteradament en el temps en un determinat sentit, de manera democràtica, cívica i pacífica.» En aquest sentit, segons Junqueras, és obligació del marc institucional crear les condicions perquè aquesta voluntat es materialitzi.

Notícies relacionades

«Nosaltres també patim aquesta mateixa estratègia. També som víctimes d’aquesta mateixa estratègia d’intentar impedir que la democràcia s’imposi», ha assegurat.

Per a ell, ara això passa amb el suport d’alguns poders judicials «quan intenten frenar les pulsions democràtiques de molts pobles, quan intenten impedir que alguns candidats puguin exercir de candidats o quan expulsen o intenten expulsar del poder els que han sigut escollits democràticament».