Ofrena floral de la Diada

Xiulets a Junqueras, per la independència; crits contra Florentino, per la dependència

  • Ambient desangelat en l’ofrena floral a Rafael Casanova, només animat, i sense excessos, pels crits contra ERC

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poca gent i, per al que s’anunciava, poca tensió. O nul·la. Xiulets i crits, sí. Selectius i concentrats en la passejada que la comitiva d’ERC va realitzar entre el punt de sortida, al carrer de Girona, fins al peu del monument de Rafael Casanova. Crits de «traïdors» i el terme preferit dels més puristes: botiflers. Però ‘ma non troppo’, gairebé per no decebre els que esperaven molta més tensió.

N’hi ha prou amb dir, com a termòmetre, que qui va portar la veu cantant dels crits va ser un grupuscle de persones que reclamaven que s’obrís una comissió d’investigació per la mort de persones de la tercera edat en les residències durant el tram dur de la pandèmia. Van cridar contra tots, especialment contra ERC, no per mor del seu presumpte autonomisme, sinó per liderar la conselleria del ram en aquella època. Hi va haver crits contra Alba Vergés. Però també contra l’Ajuntament de Barcelona per privatitzar el servei d’atenció domiciliària, que els protestants requereixen que sigui públic. Hi va haver crits contra Florentino Pérez, ja que una de les empreses concessionàries del servei d’atenció a domicili pertany a l’entramat d’ACS.

Junts va passar bastant desapercebut. Va rebre més aplaudiments que xiulets, però tampoc es va salvar d’algun crit. Es podria dir que fins i tot van buscar forçar el contrast entre el favor del públic. Així, quan Oriol Junqueras va arribar al punt de trobada, a través del carrer de Girona, i va ser increpat, poc després Laura Borràs es va acostar a aquest punt de trobada, on esperava la comitiva de Junts. Hi va haver contrast, però el poc públic present el va difuminar.

Notícies relacionades

Més desapercebut va passar el Govern, que, valent-se del vell truc de ser els primers, a les 9 en punt del matí, es van estalviar bona part de la cridòria, concretament dels menys matiners.

El moment més esperat, la desfilada de la comitiva d’ERC, amb Oriol Junqueras i Marta Vilalta al capdavant, es va saldar amb un duel entre públic i integrants del grup republicans. Aquests van respondre amb un «in-inde-independència» a les increpacions i, després d’escoltar ‘Els segadors’ que l’organització punxa en totes les comitives, van començar, en una espècie de bis, a interpretar-lo ‘a capella’.