Míting a Madrid

Feijóo es mimetitza amb Ayuso en l’atac frontal a Sánchez: «Està en mans de Batasuna»

  • El líder del PP deixa de banda l’economia i el to moderat per centrar-se en la sedició i la llei del ‘només sí és sí’ durant un acte amb la presidenta madrilenya

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayusosolien repartir-se els papers, amb el primer utilitzant un to més moderat i la segona més dur, però això no és el que ha passat aquest dissabte al matí a Madrid. «Aquest és un acte per defensar Espanya», ha començat dient el líder dels conservadors. A partir d’aleshores, les seves paraules han sigut gairebé indistingibles de les que havia pronunciat la presidenta de la Comunitat de Madrid minuts abans, sobre el mateix escenari. No hi ha hagut diferències entre tots dos, amb Feijóo retratant Pedro Sánchez com un ostatge de l’esquerra ‘abertzale’. «Està en mans de Bildu-Batasuna», ha dit.

«El pitjor és que tenim un Govern que a tres quarts d’una de la matinada ha reformat el Codi Penal perquè desapareguin els delictes dels condemnats pel Tribunal Suprem –ha assenyalat Feijóo sobre l’admissió a tràmit, dijous passat, del projecte per derogar la sedició, que es va votar de matinada perquè el mateix ple també va aprovar els Pressupostos de l’any que ve. El pitjor és que en aquest país s’està excarcerant agressors sexuals. El pitjor és que tenim un Govern que ha pactat amb Bildu perquè la Guàrdia Civil de Trànsit no sigui a Navarra. El pitjor és que Bildu-Batasuna ha aconseguit més amb Sánchez que en tots els anys de violència. Si Sánchez i els seus barons volen posar-se en mans d’Arnaldo Otegi, nosaltres no».

Amb prou feines hi ha hagut mencions a l’economia. Tant Feijóo com Ayuso, i també l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, que ha exercit de teloner, s’han centrat en les conseqüències de l’anomenada llei del ‘només sí és sí’, que està provocant la rebaixa de penes a violadors, i en la sedició, just el dia abans de la manifestació convocada per Vox a Madrid contra la reforma del delicte.  

Feijóo no ha citat pel nom el partit ultradretà, sense el concurs del qual sembla impossible que el PP torni a la Moncloa, però sí que s’ha referit diverses vegades a la formació, que ha tornat a la primera línia, almenys mediàtica, després dels insults masclistes d’una de les seves diputades a la ministra d’Igualtat,Irene Montero. Primer, Feijóo s’ha distanciat dels «insults», malgrat que just abans havia relacionat Sánchez amb «els enganys, l’arrogància, l’autoritarisme i la supèrbia». Després, en al·lusió a la manifestació de diumenge, ha assenyalat que el seu «objectiu» no és «omplir els carrers», sinó «omplir les urnes».

I finalment, ha demanat als votants de Santiago Abascal que tornessin al PP. «Qualsevol vot que no sigui per al PP, Sánchez el celebrarà. Si dividim el vot de centredreta, continuen governant. Unim-nos per Espanya», ha dit l’expresident de Galícia, els col·laboradors del qual consideren que ja no fa falta esforçar-se per conquerir els votants de centre perquè vindran pràcticament sols, després de l’aposta del PSOE de reforçar l’entesa amb l’independentisme català i basc. 

El «projecte totalitari»

Sonava ‘People have the power», de Patti Smith (una elecció curiosa en un acte d’aquesta mena, ja que es tracta d’una cantant i poeta d’inequívocs valors d’esquerra), quan la presentadora ha anomenat Ayuso. «Va retirar Pablo Iglesias de la política i ara qui pateix amb ella és Pedro Sánchez. El seu nom atemoreix tota l’esquerra», ha dit sobre la presidenta de Madrid. «Quan la Isabel s’arremanga, que es preparin», ha afegit després Martínez Almeida.

Al pujar a l’escenari, Ayuso ja portava arremangada la camisa. «El problema que tenim es diu Sánchez. Molts molestem: molesta el Rei, perquè és la figura que uneix tots els ciutadans, la Guàrdia Civil, l’espanyol, la història, l’ocupació, la Constitució, els catòlics... Tot els molesta. Ens volen portar a una república federal laica. Necessiten descapitalitzar Espanya i comencen per Madrid», ha dit.

Notícies relacionades

Sánchez, segons la presidenta autonòmica, té un «projecte totalitari», està «enviant violadors al carrer» i vol una Espanya de «nenes ofeses i enfrontades». Cada dia, ha afirmat, el país «viu un malson».