Llei del ‘només sí és sí’

Alacant s’afegeix a les vuit audiències provincials que s’havien desmarcat del fiscal general

Acorda també revisar les sentències per la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual i aplicar penes més favorables al reu

Alacant s’afegeix a les vuit audiències provincials que s’havien desmarcat del fiscal general
2
Es llegeix en minuts
Europa Press
El Periódico

En espera dels criteris que pugui establir en uns dies el Tribunal Suprem, de moment els jutges de Madrid, Saragossa, Biscaia, Granada, Còrdova, Valladolid, Màlaga, Las Palmas de Gran Canaria i ara també Alacant, s’han desmarcat de les directrius de la Fiscalia General de l’Estat a l’hora d’establir els efectes de la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com ‘llei del només sí és sí’.

La junta de magistrats de les sis seccions penals de l’Audiència Provincial d’Alacant ha acordat unificar criteris per a l’aplicació de la reforma del Codi Penal per la llei orgànica 10/22 de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com ‘llei del només sí és sí’.

D’aquesta manera, revisarà les sentències fermes en les quals el penat estigui complint la pena o pendent de complir-la i aplicarà «la disposició legal més favorable al reu en cada cas, sense fer una nova individualització de la pena».

Així s’ha disposat en la junta de magistrats, dirigida pel president de l’Audiència Provincial d’Alacant, Juan Carlos Cerón, segons han informat des del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En concret, la junta de magistrats de les seccions penals de l’Audiència Provincial d’Alacant ha acordat que es tramitaran «totes les peticions de revisió de sentències fermes». Per tant, es revisaran les sentències fermes en què el penat estigui complint efectivament o estigui pendent de complir la pena, mentre que no es revisaran «les sentències amb un compliment de pena que s’hagi suspès o que no s’estigui portant a terme per qualsevol circumstància».

 En aquest sentit, assenyala que seran objecte de revisió «tots els casos en què la pena imposada amb la nova llei sigui més favorable que la pena imposada en la sentència ferma», però recalca que «en cap cas es farà una nova individualització de la pena».

Notícies relacionades

Finalment, ha remarcat que les resolucions que modifiquin les penes, en el cas que resulti més favorable per al reu la reforma legal, seran notificades a les víctimes «tot i que no estiguin personades en el procediment i podran ser objecte dels mateixos recursos que les sentències sotmeses a revisió».

La postura és diametralment oposada a la que defensa el fiscal general de l’Estat Álvaro García Ortiz en el decret de dilluns, en el qual va establir que, a l’aplicar el denominat «dret transitori», és possible evitar la rebaixa dels anys de presó que han de complir els condemnats en ferm per abusos o agressions sexuals quan la pena imposada en la sentència sigui susceptible de ser imposada d’acord amb el nou marc legal resultant de la reforma. Aquesta postura ja ha sigut adoptada en relació amb assumptes que haurà de resoldre ben aviat el Tribunal Suprem, com és el cas Arandina.