Contra l’opinió del fiscal general

Madrid i quatre audiències més rebaixaran les penes per la llei del ‘només sí és sí’

Els jutges madrilenys adverteixen que els efectes de la llei poden afectar un total de 447 assumptes

Madrid i quatre audiències més rebaixaran les penes per la llei del ‘només sí és sí’
6
Es llegeix en minuts

En espera dels criteris que pugui establir en uns dies el Tribunal Suprem, de moment els jutges de Madrid, Saragossa, Biscaia, Granada i Las Palmas de Gran Canaria es desmarquen de les directrius de la Fiscalia General de l’Estat a l’hora d’establir els efectes de la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com a llei del ‘només sí és sí’.

En aquests cinc territoris, –i la postura serà previsiblement compartida per altres òrgans judicials de la resta d’Espanya–, els magistrats han acordat estudiar els casos en funció dels criteris més favorables al reu i no atendre la disposició transitòria del Codi Penal de 1995 que limitaria aquestes revisions. Els únics que de moment sembla que opten per aquest precepte són els jutges de La Rioja.

La postura és diametralment oposada a la defensada pel fiscal general de l’Estat Álvaro García Ortiz, en el decret de dilluns passat, en el qual va establir que, a l’aplicar el denominat ’dret transitori’, és possible evitar la rebaixa dels anys de presó que han de complir els condemnats en ferm per abusos o agressions sexuals quan la pena imposada en la sentència sigui susceptible de ser imposada d’acord amb el nou marc legal resultant de la reforma. Aquesta postura ja ha sigut adoptada en relació amb assumptes que haurà de resoldre ben aviat el Tribunal Suprem, com és el cas Arandina.

Davant d’això, el criteri dels jutges. En el cas de l’Audiència Provincial de Madrid, l’acord ha sigut adoptat pels magistrats de les 15 seccions penals de l’Audiència Provincial, i ha comptabilitzat 32 vots a favor, 8 en contra i 9 abstencions. La reunió tecnicojurídica d’aquest divendres estava assenyalada des de fa temps, a causa dels diferents criteris que s’estaven aplicant després de l’entrada en vigor de la llei instada pel Ministeri d’Igualtat el 7 d’octubre passat. No obstant, des de la mateixa Audiència de Madrid s’ha advertit que les disposicions adoptades no tenen valor de jurisprudència, i la seva utilitat és de «consum intern».

Casos pendents a Madrid

Segons ha informat l’òrgan madrileny, a data d’avui a Madrid hi ha 447 condemnes fermes per violència sexual amb el condemnat a la presó que són susceptibles de revisió després de l’entrada en vigor de la llei d’Irene Montero. De totes, els magistrats de l’Audiència Provincial de Madrid n’han començat ja la revisió de 121, mentre que a instància de part es tramiten 55. condemnat a la presó, s’ha rebaixat la pena en 20 casos, i en 7 procediments s’ha decretat la posada en llibertat, amb l’excepció que en un cas el pres continua complint condemna al tenir sentència condemnatòria ferma per altres delictes.

De manera similar, tot i que sense esmentar expressament que no aplicaran la disposició transitòria del Codi del 95 s’han manifestat nou magistrats de les seccions penals primera i segona de l’Audiència Provincial de Granada, que han celebrat un ple també aquest divendres; així com la junta sectorial de magistrats de les seccions penals de l’Audiència Provincial de Las Palmas segons la documentació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica.

Prevenció a Las Palmas

En el cas de Las Palmas, els jutges s’expressen amb menys contundència que a Madrid, ja que han acordat que «no es procedirà a tramitar d’ofici la revisió de les penes imposades per delictes de naturalesa sexual, tret que procedeixi per imperatiu legal o hi hagi dubtes que pogués ser objecte d’una possible modificació que afavoreixi el condemnat». Això vol dir que s’acordarà la revisió quan es detecti que la Sala havia imposat, aplicant la norma prèvia a l’entrada en vigor de la llei del ‘sí és sí’, una pena superior a la pena màxima que preveu la nova llei per a la mateixa conducta. 

Un segon acord dels jutges de les Canàries apunta que, en els altres supòsits, «caldrà estar al cas concret per individualitzar la pena que sigui procedent». És a dir, quan la condemna d’acord amb la legislació anterior era la mínima, i ara aquesta mínima és més baixa, es valorarà cas per cas per si és més favorable la nova llei. 

Més taxatius davant la solució plantejada per la Fiscalia General són els magistrats de l’Audiència Provincial de Biscaia, que segons l’acta de la Junta de Magistrats a la qual ha tingut accés aquest diari assenyalen expressament que, «tenint en compte l’absència de norma transitòria en la nova llei, la Junta considera que no procedeix l’aplicació extensiva d’una norma transitòria prevista en cap altra llei», amb referència al Codi Penal de 1995. En aquest cas sí que consideren que s’han de revisar d’ofici les sentències fermes en les quals s’hagi imposat pena privativa de llibertat, fins al llicenciament definitiu, i afegeixen que «en la tramitació de les revisions de pena, es procurarà evitar a la víctima no personada tràmits inútils que la puguin perjudicar».

Perspectiva de gènere en el TC

D’altra banda, la Fiscalia davant del Tribunal Constitucional (TC) ha presentat un informe en el qual sol·licita que s’anul·li una sentència de l’Audiència Provincial de Sevilla, i reconeix el dret de la demandant a la tutela judicial efectiva en la modalitat del dret a obtenir una resolució degudament fundada en dret, en relació amb el dret a la igualtat i a la no-discriminació.

Es tracta d’un cas procedent del Jutjat Penal número 2 de Sevilla, que va condemnar un home, responsable acadèmic d’una facultat, per tres delictes continuats d’abusos sexuals comesos sobre tres dones, subordinades docents de l'esmentat, i un delicte de lesions, i es va presentar la circumstància atenuant de dilacions indegudes.

Al resoldre el recurs d’apel·lació formulat per les parts, el tribunal va atendre la petició del condemnat i va rebaixar la pena pels tres delictes continuats d’abusos sexuals de set anys i nou mesos de presó a dos anys i vuit mesos de privació de llibertat, a l’apreciar com a circumstància atenuant molt qualificada les dilacions indegudes. A més, el va absoldre d’un delicte de lesions psíquiques, a l’entendre que les conseqüències psíquiques patides per una de les víctimes no havien arribat a tenir prou categoria autònoma per ser sancionades de manera independent al delicte d’abusos sexuals.

En aquest cas, la fiscalia sol·licita a l’òrgan de garanties que obligui l’Audiència Provincial de Sevilla a dictar una nova resolució perquè considera que els dèficits de motivació de la sentència recorreguda es van dirigir inequívocament a afavorir la posició jurídica de l’acusat, amb el consegüent perjudici de la víctima, que va ser privada per la seva condició de dona d’una aplicació no forçada de l’ordenament jurídic.

Notícies relacionades

La fiscalia considera que el tribunal va mantenir «una inequívoca voluntat de beneficiar l’acusat-home... i de minimitzar el perjudici psíquic realment sofert per la víctima-dona», al considerar que no estava acreditat que les lesions psíquiques patides per la víctima tinguessin una naturalesa autònoma als episodis d’abús sexual soferts en l’entorn laboral.

La raó principal del tribunal va consistir a entendre que les accions desplegades per l’agressor durant el període de temps havien sigut similars per a les tres víctimes presents en el procés i havien atemptat de la mateixa manera contra les tres denunciants, i es va estranyar que, malgrat això, les conseqüències haguessin sigut diferents per a cada una. Segons el parer de la fiscalia, aquest argument revela, sense cap justificació, el recel o desconfiança de la Sala respecte de la veritable naturalesa i gravetat de les lesions psíquiques de la demandant d’empara.