Mundial polèmic

Felip VI, primer rei europeu que recolzarà la seva selecció a Qatar

La Zarzuela remarca que l’actual Rei assisteix a partits de l’equip de futbol des de 1996

«No hi ha millor delegació d’Espanya», assegura Sánchez per defensar l’assistència del cap d’Estat

Felip VI, primer rei europeu que recolzarà la seva selecció a Qatar

JAVIER SORIANO / AFP

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI ha assistit aquest dimecres al primer partit de la selecció espanyola al Mundial de Qatar, convertint-se en el primer rei europeu que es deixa veure en aquesta competició, embolicada en polèmica per la vulneració dels drets humans al país. És un règim que discrimina les dones i empresona els homosexuals.

Cap dels altres tres monarques europeus els països dels quals s’han classificat (El Regne Unit, Dinamarca i els Països Baixos) han anat encara a Doha en aquesta primera fase de grups. De fet, al Mundial de Rússia del 2018, quan ja era Rei, el cap de l’Estat espanyol va esperar que l’equip arribés a vuitens de final per desplaçar-se i donar el seu suport.

A preguntes d’aquest diari, ni la Zarzuela ni el Govern han volgut aclarir qui ha pres la decisió que el Monarca viatgi ja al primer partit a Qatar. L’Executiu, com és habitual, sempre ratifica els actes del Rei amb la presència d’un representant del Govern, en aquest cas José Manuel Franco, president del Consell Superior d’Esports. Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, havia d’explicar la partida dels Pressupostos Generals del 2023 del seu departament en el ple del Congrés i no podia anar-hi.

Notícies relacionades

Fonts de la Casa del Rei han informat que Felip VI va començar a anar als partits de la selecció de futbol quan era Príncep. Ja el 1996, a la UEFA Euro que es va disputar a Anglaterra, va viatjar amb la seva germana Cristina al partit de quarts de final que el conjunt va disputar amb Anglaterra. El Mundial del 2014 es va jugar just quan a Espanya s’estava produint el traspàs del tron de Joan Carles I a Felip VI. No van ser cap dels dos monarques perquè, a més, Espanya va caure en la fase de grups.

En roda de premsa a Castelló, després de la cimera bilateral amb Romania, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat la presència del Rei al partit: «No hi ha millor delegació que pugui representar Espanya en un esdeveniment esportiu o de qualsevol altre símbol i significat que el nostre cap de l’Estat».

Temes:

Qatar Felip VI