La batalla pel lideratge electoral

Jaume Giró valora les seves opcions per ser el candidat de Junts a les catalanes

L’exconseller inicia una gira territorial per guanyar pes entre les bases postconvergents

Jaume Giró valora les seves opcions per ser el candidat de Junts a les catalanes
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

ver +

Després de la sortida del Govern, els que van ser consellers de Junts busquen el seu espai. Ja sigui tornant a la seva activitat professional o en una candidatura en els pròxims comicis municipals. Entre ells, destaca la figura de Jaume Giró, extitular d’Economia. Malgrat que la seva militància en el partit és recent, Giró va guanyar presència al si del Consell Executiu durant la seva gestió i ara ha decidit preparar el terreny amb un objectiu: tenir la porta oberta a la possibilitat de ser candidat a la Generalitat. És a dir, presentar-se a les eleccions primàries del partit quan toqui decidir el cap de llista en els pròxims comicis catalans.

Giró iniciarà una gira per Catalunya ben aviat. Visitarà agrupacions territorials de Junts i també entitats i empreses locals de pes. L’objectiu d’aquesta iniciativa és clar: guanyar relleu polític i prendre el pols a la situació política i social. Durant el seu període en el Govern ja reservava dues jornades setmanals a realitzar visites al llarg del país. Ara, gairebé com en el cas de la vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz i la seva iniciativa Sumar, Giró pretén anar participant en debats i escoltar els militants de base i representants d’entitats de relleu.

Als antípodes de Borràs

Però no hi ha cap decisió presa ni el calendari actual obliga a prendre-la. El partit viu encara els ecos del sotsobre intern per haver decidit –en una disputada votació– sortir de l’executiu. Giró va fer campanya explícitament a favor de continuar al Govern i el seu perfil polític es podria definir com el que està als antípodes de la presidenta de la formació, Laura Borràs, que va ser la candidata en les eleccions del 14-F del 2021. L’exconseller defensa el pactisme –veia amb bons ulls aprovar els pressupostos amb el PSC quan exercia com a titular d’Economia– i un independentisme pragmàtic «amb els peus a terra», allunyat de promeses d’unilateralitat immediates. Però el perfil de Giró en el terreny ideològic –procedeix de La Caixa– també li genera recel entre els dirigents pragmàtics de Junts de perfil més socialdemòcrata.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el principal repte a què s’enfronta aquest gestor empresarial i periodista de 58 anys és el de guanyar-se el suport de les bases davant la hipotètica candidatura, de nou, de Borràs per a les eleccions al Parlament. La presidenta del partit manté una gran atracció interna, malgrat que els seus detractors afirmen que el seu perfil s’ha anat enfosquint a causa de successives polèmiques, mentre que Giró és nou en la formació.

La decisió sobre presentar-se a les eleccions primàries, en qualsevol cas, anirà de la mà de l’evolució del cas judicial de Borràs i, sobretot, de com es van resolent les batalles internes a Junts. Els qui volien seguir en el Govern confien que, malgrat la derrota de les seves tesis en la consulta interna, el procés d’arraconament del sector de la presidenta del partit s’acabarà imposant. Però per a això encara falta temps, admeten, de manera que la batalla de lideratge electoral és un plat que es cuinarà a foc lent.