Els comptes de la Generalitat

El PSC i els comuns pressionen Aragonès per pactar els pressupostos abans que els aprovi el Govern

L’Executiu manté que no hi ha previstos canvis en la fiscalitat mentre que els seus potencials socis reclamen retocs en línies antagòniques

El PSC i els comuns pressionen Aragonès per pactar els pressupostos abans que els aprovi el Govern

QUIQUE GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Dues setmanes. És el temps en què tant el PSC com els comuns reclamen que hi hagi tancat un acord per als pressupostos de la Generalitat. És a dir, just abans que els aprovi el Consell Executiu, el calendari del qual preveu, si no hi ha canvis, que aquest tràmit es produeixi a principis de desembre. Tanmateix, mentre que des de divendres passat la negociació està encarrilada amb el grup de Jéssica Albiach, no hi ha encara cap aproximació del Govern ni amb els socialistes ni tampoc amb Junts. Un dels dos serà necessari perquè hi hagi nous comptes el 2023, any que engegarà, com a mínim, amb una pròrroga de caràcter tècnic que s’allargarà més o menys en funció de quan se segelli un eventual pacte.

La carpeta fiscal serà clau per al desenllaç. En aquests moments, el president Pere Aragonès és partidari de no obrir aquesta capsa de Pandora perquè, més enllà dels impostos mediambientals ja previstos, entén que «l’estabilitat» és el punt mitjà entre la pujada a les rendes altes que reclamen els comuns i la rebaixa que reclama Junts. Els socialistes, que insisteixen per activa i per passiva que no compten encara amb informació suficient per fer les seves propostes i entrar de ple en la negociació, tampoc veuen amb bons ulls la pujada fiscal que defensen els comuns i, com el Govern, són partidaris de no fer canvis tributaris.

Contra aquest posicionament s’ha rebotat aquest dilluns Catalunya en Comú, que ha acusat directament el partit de Salvador Illa de ser «menys ambiciós» en aquesta matèria que el mateix PSOE. «Contradiuen les polítiques que s’estan fent des del Govern, que ha aprovat un impost a les grans fortunes», ha assenyalat el portaveu dels comuns i diputat al Congrés, Joan Mena. No obstant, aquesta crítica no ha fet moure gens ni mica el PSC, que ha respost pràcticament ignorant la crítica. «Respectem les posicions d’altres partits», ha conclòs la portaveu, Elia Tortolero.

Notícies relacionades

Junts, per la seva banda, té previst enviar aquesta setmana les seves propostes després d’haver rebut informació més detallada en els últims dies. Així ho ha explicat el secretari general de la formació, Jordi Turull, que en una entrevista a TV-3 ha defensat que l’«espoliació fiscal que pateix Catalunya per part de l’Estat no ha d’arreglar-se collant més els catalans amb impostos».

Els comuns han proposat l’anomenat impost de solidaritat per retocar a l’alça l’IRPF de les rendes superiors a 120.000 euros i incrementar el de patrimoni i el dels pisos buits, a més d’un «rescat» al sistema de salut pública i més compromís d’inversió en vivendes de lloguer públic i d’impuls de les energies renovables.