Afecta centenars de resolucions

La reforma de la malversació obligarà a revisar les sentències dels eros, Nóos i Gürtel

  • Sempre s’aplica la pena més beneficiosa, així que acabarà afavorint Matas i Griñán

La reforma de la malversació obligarà a revisar les sentències dels eros, Nóos i Gürtel
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La reforma del delicte de malversació de cabals públics obligarà a revisar centenars de sentències en les quals es va condemnar per aquest delicte, perquè el mateix Codi Penal, la Constitució i la legislació i jurisprudència europea obliguen a traslladar a tots els condemnats qualsevol modificació normativa que sigui més beneficiosa per a ells. Entre aquestes sentències hi ha la dels eros d’Andalusia, però també la de la primera època de la Gürtel que va donar lloc a la moció de censura que va fer fora del Govern Mariano Rajoy, o la del cas Nóos.

El problema és que a diferència del que pot passar amb la derogació de la sedició que només obliga a revisar una sentència, la del procés del Tribunal Suprem, qualsevol canvi en el delicte de malversació afecta centenars de resolucions. «Qualsevol regidor de tot Espanya condemnat per haver beneficiat un amic», posen com a exemple fonts del Suprem consultades per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. Només el 2020 en 20 dels 47 escrits d’acusació presentats en causes per la Fiscalia Anticorrupció s’acusava per aquest delicte, segons reflecteix l’última memòria de la Fiscalia General de l’Estat.

La reforma del Codi Penal del 2015 a grans trets va assimilar l’apropiació indeguda i l’administració deslleial a la malversació de cabals públics, de tal manera que es pogués perseguir amb més facilitat qui no es lucrés directament, però disposés dels diners públics per a finalitats que no fossin les pressupostades. La modificació anunciada es dirigeix a rebaixar la pena a qui no es lucrés personalment amb allò malversat.

Els més clars

El cas més recent i clar és el dels eros d’Andalusia i l’expresident andalús José Antonio Griñán, pendent d’ingressar a presó per complir sis anys per malversació i prevaricació pel procediment específic mitjançant el qual la Junta d’Andalusia va canalitzar les seves subvencions per a prejubilacions en eros fraudulents i ajudes arbitràries a empreses.

El Suprem va confirmar el juliol passat les condemnes imposades a ell i 18 dirigents socialistes andalusos més per permetre durant 10 anys la concessió d’ajudes sense control per una suma de 700 milions d’euros. Dues de les magistrades, Susana Polo i Ana Ferrer, van considerar que tant l’expresident com quatre implicats més havien de ser absolts del delicte de malversació. Griñán es veuria beneficiat directament per la reforma, perquè, amb independència del que la seva conducta va ajudar el seu partit a perpetuar-se en el Govern andalús, no es va ficar un euro a la butxaca.

Beneficiar Matas

I la sentència de Nóos, en la qual l’expresident balear Jaume Matas va ser condemnat a 3 anys i vuit mesos de presó per contractar Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres. Si la reforma passa per atenuar la pena prevista en els casos en què no hi ha lucre personal, Matas serà un dels beneficiats en aquest cas, perquè la seva condemna va ser per contractar el gendre del rei Joan Carles.

Notícies relacionades

Però a més, qualsevol reforma obligarà a revisar moltes més condemnes, per comprovar si hi va haver lucre personal o els diners es van distreure cap a altres finalitats o, fins i tot, col·lectius. Fins i tot la de la Gürtel, on es va condemnar l’extresorer del PP Luis Bárcenas i el líder de la Gürtel Francisco Correa a 29 i 51 anys de presó, així com 27 persones més. A més de lucrar-se a través del cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions, també van ser condemnats per pagar actes electorals del PP en els municipis madrilenys de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón.

La modificació obligarà a revisar totes les sentències dictades per aquest delicte en què els condemnats segueixin complint d’alguna manera la pena, tot i que ja estiguin disfrutant del tercer grau, com pot ser el cas del mateix Urdangarin.