Resposta de l’independentisme

Òmnium afirma que la reforma del codi penal pot «criminalitzar» el dret a protesta

L’entitat advoca per l’amnistia perquè la supressió de la sedició no és una «resposta col·lectiva» per a tots els encausats

Òmnium afirma que la reforma del codi penal pot «criminalitzar» el dret a protesta

TONI ALBIR / EFE

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Òmnium Cultural considera que la reforma del codi penal plantejada pel Govern de Pedro Sánchez i que suposa eliminar el delicte de sedició i incorporar el de desordres públics agreujats posa en perill el dret a protesta. Així ho ha advertit el president de l’entitat sobiranista, Xavier Antich, que ha afirmat que el fet que s’introdueixi aquest nou tipus penal pot suposar un «pas endavant» per «criminalitzar la dissidència política» i escalar la «persecució» de la protesta.

Antich ha argumentat, d’una banda, que contemplar la sedició com a delicte no és propi d’un Estat democràtic i que, per això, des d’Òmnium no admetien cap altra solució que no fos la seva supressió del codi penal. Tot i així, l’entitat es reafirma en la reclamació de l’amnistia perquè entén que cal trobar una «resposta col·lectiva» per a totes les persones encausades per participar en accions de defensa del dret a l’autodeterminació.

Notícies relacionades

Però si en una cosa ha posat l’accent Òmnium és en com la reforma del codi penal que s’acabi aprovant pot obrir noves bretxes que acabin «ampliant perillosament» els delictes emmarcats en els desordres públics. Sobretot, ha puntualitzat, perquè s’incorpora «amb vaguetat» el concepte d’«intimidació» i això pot suposar, al seu entendre, que quedi a expenses de la interpretació judicial si aquest component ha existit o no en una manifestació o protesta.

Més encara, ha lamentat Antich, en un «Estat que no tolera la discrepància política i no afronta la resolució del conflicte» polític amb Catalunya. «Exercir els drets fonamentals no es pot considerar un delicte», ha conclòs.