Unides Podem

Yolanda Díaz fa un pas endavant després de l’atac d’Iglesias: «Sumar és imparable, no hi ha marxa enrere»

La vicepresidenta defensa que «la política no consisteix a vèncer el que tens davant, sinó a estendre la mà» | «Que ningú us digui des de dalt què hem de fer», adverteix la vicepresidenta segona

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz reivindica la força «col·lectiva» de Sumar davant els personalismes de Pablo Iglesias, i ho fa només dos dies després de rebre els atacs de l’exlíder de Podem. La vicepresidenta segona ha exposat una «manera diferent» de fer política, «més seriosa, més profunda, i no a cop de titular», ha assenyalat, en una referència clara a Iglesias però sense esmentar-lo. Díaz ha advertit que el seu projecte «és imparable» i que «no hi ha marxa enrere», abans de reafirmar-se com a candidata, avançant que «jo sí que faré un pas endavant».

«Si vosaltres voleu sumar, Sumar és imparable, no hi ha marxa enrere, continuem sumant», ha proclamat la dirigent des del Palau de Congressos de Baluard, a Pamplona. «Si voleu sumar, jo sí que faré un pas endavant, però de manera col·lectiva, feminista», ha assenyalat. Davant aquest procés «col·lectiu», Yolanda Díaz ha plantejat altres maneres de fer política. «Que ningú us digui des de dalt què hem de fer»; ha advertit. «No prendré aquesta decisió sola, no m’agrada aquesta manera de fer les coses, des de dalt. I si vosaltres voleu estic disposada».

En la seva intervenció, Díaz ha assenyalat que «Sumar farà les coses de manera diferent, amb més calma, més lentament, amb més paciència», ha assenyalat, abans de reivindicar una política «més seriosa, més profunda, no a cop de titular». Una nova referència al modus operandi d’Iglesias del qual ha volgut distanciar-se: «No fem política per donar titulars».

«No entenc la política de manera confrontativa, la política no va de vèncer el que tens davant; va d’avançar, d’allargar la mà i aconseguir coses millors»

«¡Estem fartes de la petita política, que fa soroll, que enfronta, que ens dispersa», ¡Petita política que no fa més que fer-nos escoltar barbaritats tots els dies! ¡Barbaritats!», ha continuat la vicepresidenta segona, que aquest dilluns va evitar pronunciar-se expressament sobre les acusacions d’Iglesias.

Una de les acusacions que Iglesias va bolcar diumenge va ser la de renunciar a certs principis a l’hora d’arribar a acords. Va esmentar alguns dels punts de conflicte entre Díaz i Podem com el CGPJ o l’enviament d’armes a Ucraïna, i va arribar a assegurar que les posicions de la vicepresidenta –que no va esmentar– eren d’una «ingenuïtat vergonyant». Yolanda Díaz ha fet referència expressa a la seva manera d’exercir el poder, d’un caire radicalment oposat al que va plantejar l’exlíder de Podem: «No entenc la política de manera confrontativa. La política no va de vèncer el que tens davant, va d’avançar, d’allargar la mà i aconseguir coses millors».

Notícies relacionades

Yolanda Díaz també ha reivindicat una manera femenina de fer política. Ho fa després que aquest dissabte Irene Montero es mostrés absolutament contrària a l’anomenada «feminització de la política», al considerar que «exercir el poder implica conflicte», i exercir-lo d’una manera més conciliadora suposava acceptar una imposició de «quina és la manera legítima de fer política».

Molt lluny d’aquestes tesis, Díaz ha defensat a Pamplona «la política del sí, aquesta manera de fer política que és feminista, que cuida, no confronta, que no està tot el dia barallant-se, busca dialogar, allarga la mà. Les dones volem fer un país millor sense confrontar, fent-nos millors, el feminisme va d’això».