Els comptes catalans

Els comuns situen l’impost a les rendes altes com a condició «indispensable» en els pressupostos

Asseguren que la negociació amb el Govern no ha començat malgrat la reunió de la setmana passada i reclamen a Aragonès «humilitat»

Els comuns situen l’impost a les rendes altes com a condició «indispensable» en els pressupostos

Catalunya en Comú

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La negociació pels pressupostos de la Generalitat no és que estigui verd, és que ni tan sols ha començat. Es el missatge que han traslladat els comuns després que la setmana passada es reunissin durant gairebé dues hores amb la consellera d’Economia, Natàlia Mas, i la de Presidència, Laura Vilagrà, per conèixer els números macro que maneja el Govern. Per ells va ser tan sols una «presa de contacte», però no una interlocució seriosa per explorar el seu suport, una cosa que, han insistit, té algunes condicions que són de caràcter «indispensable», com l’impost de solidaritat a les rendes superiors a 175.000 euros.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha recordat que es tracta d’un tribut que afectaria el 0,5% de la població de Catalunya. Per ara, el Govern de la Generalitat no s’ha pronunciat sobre si està a favor o en contra d’aquest increment fiscal, entre altres coses perquè aspira a poder atraure el suport de Junts, que, precisament reclama el contrari que els comuns, és a dir, que es rebaixin impostos per a determinades rendes o que s’elimini el de successions.

Una vegada més, els considerats socis preferents per Pere Aragonès han reclamat el president que assumeixi la seva debilitat parlamentària i negociï amb «humilitat». Més enllà de l’impost de societats, els comuns reclamen un pla de xoc per valor de 1.000 milions d’euros per fer front a la inflació, una «ofensiva real» per impulsar les energies renovables i complir compromisos dels anteriors pressupostos, per exemple en matèria sanitària per fer front als problemes de salut mental. Després d’haver-se reunit amb els comuns i amb Junts –la CUP va declinar assistir a la cita–, aquesta setmana l’Executiu es reunirà amb el PSC.

Notícies relacionades

A Mena li ha tocat també avui sortir al pas de dues polèmiques amb impacte electoral per al seu partit. La primera, les paraules de Pablo Iglesias exigint a Yolanda Díaz «respecte» per Podem a l’hora de configurar la plataforma Sumar. «Treballarem activament perquè Díaz sigui presidenta i estic convençut que Podem també ho farà», ha assegurat Mena, que ha avisat que si els partits parlen de si mateixos el risc és que es generi encara més «decepció» entre l’electorat.

La segona té a veure amb la reobertura per part de l’Audiència de Barcelona de la causa judicial contra l’alcaldessa Ada Colau per suposades irregularitats en subvencions. Mena ha titllat l’assumpte de «‘lawfare’ polític» i ha denunciat que es busca «condicionar el vot» en les pròximes eleccions municipals. Els comuns reclamen conèixer qui hi ha darrere de l’associació que va presentar la querella, que va ser arxivada fins en dues ocasions, i qui l’està finançant. «La gent té dret a saber qui vol ser actor de les eleccions sense presentar-s’hi», ha afirmat.