Negociar la llei de vivenda

El PSOE tombarà les esmenes als Pressupostos de Podem, ERC i Bildu que blindaven la llei catalana de lloguers

  • Els socialistes s’aferren a un informe dels lletrats del Congrés que assenyala que les iniciatives superen l’àmbit pressupostari

El PSOE tombarà les esmenes als Pressupostos de Podem, ERC i Bildu que blindaven la llei catalana de lloguers
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE ja ha anunciat que tombarà les esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat que van registrar Unides Podem, ERC i EH Bildu per regular els lloguers i blindar la norma catalana que va anul·lar el Tribunal Constitucional. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat als passadissos del Congrés que la seva formació votarà en contra de la tramitació de les quatre iniciatives que buscaven introduir en els comptes públics de l’any vinent els aspectes més essencials de la llei de vivenda, bloquejada a la Cambra baixa des de fa més de sis mesos.

El projecte de Pressupostos, més enllà de l’estat d’ingressos i despeses dels comptes de l’any vinent, pot acollir un altre tipus de canvis legislatius. Tanmateix, els lletrats del Congrés han emès un informe segons el qual el contingut d’aquestes quatre esmenes és aliè a la matèria pressupostària. Montero ha explicat que la seva formació s’oposarà a la tramitació de les iniciatives seguint l’informe jurídic. Així, els vots del PSOE i el PP, que també votaran en contra, impediran que les esmenes es puguin debatre en la Comissió de Pressupostos.

El contingut

A través de les esmenes, els morats, els republicans catalans i els ‘abertzales’ buscaven oferir un paraigua jurídic a la llei catalana de lloguers. El març d’aquest any, el Tribunal Constitucional va anul·lar una part d’aquesta norma, aprovada el 2020, que limitava el preu dels lloguers. El TC entenia que el Parlament no podia legislar sobre la contractació en matèria civil. És a dir, que no podia entrar a ordenar sobre els contractes de lloguer.

Notícies relacionades

La intenció era incloure una disposició addicional en la llei d’arrendaments urbans perquè les comunitats autònomes que siguin competents en matèria de vivenda i dret civil, com és el cas de Catalunya, puguin «regular íntegrament els contractes d’arrendaments urbans». Així, la norma quedaria protegida.

En les altres tres esmenes, s’intentaven introduir les principals mesures de la llei de vivenda, com la limitació a les pujades abusives dels preus del lloguer a les zones declarades com a mercat tensionat. També pretenien incloure un sistema de beneficis fiscals per qui rebaixés els preus. Tot això haurà de quedar pendent de la negociació de la llei de vivenda ara que els socialistes tombaran aquesta altra possible via. Fonts del Ministeri de Vivenda expliquen que les converses segueixen en marxa.