Al juny

Una investigació de la BBC desmenteix la policia en la massacre de la tanca de Melilla

  • L’equip d’Africa Eye de la BBC va revisar desenes de vídeos per mirar de construir la imatge més completa fins ara de com es va desenvolupar l’incident mortal

Una investigació de la BBC desmenteix la policia en la massacre de la tanca de Melilla

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació de la BBC ha revelat nous detalls sobre els desgraciats fets ocorreguts el 24 de juny a la tanca de Melilla que posen en dubte les versions oficials. La imatges que es van difondre en l’assalt massiu a la tanca de Melilla abonen les sospites sobre la mà dura amb què van actuar els gendarmes marroquins contra els migrants. Les xifres oficials ofertes per les forces de seguretat del Marroc reconeixien 23 morts i 76 ferits, però les oenagés van elevar el nombre de morts fins als 37.

L’equip d’Africa Eye de la BBC va revisar desenes de vídeos per mirar de construir la imatge més completa fins ara de com es va desenvolupar l’incident mortal.

Un equip de la BBC també va obtenir accés exclusiu al complex fronterer Barrio Chino que ens permet comparar les imatges de vídeo amb el que hi ha a dins.

L’equip també va entrar a la sala de control de circuit tancat de televisió (CCTV) de la Guàrdia Civil, on el que capten les càmeres instal·lades a la tanca fronterera es veu en pantalles gegants.

«Això significa que és probable que els funcionaris espanyols veiessin molt del que va passar aquell dia», expliquen els reporters.

L’equip va mirar de resoldre per què es va utilitzar tanta violència i es pregunta si s’hauria pogut fer més per evitar la pèrdua de vides.

Notícies relacionades

Tot i que la majoria de les morts es van produir en el torn metàl·lic de la porta del pas fronterer del Barrio Chino, un vídeo mostra també un altre lloc on un nombre no tancat de migrants van perdre la vida. En les imatges, apòcrifes, un grup de migrants escala la tanca abans d’arribar a l’accés de la frontera i, davant els pots de fum de la policia marroquina, la majoria d’ells es van acabar precipitant sobre els que eren sota.

Fins ara, la versió dels fets que coneix el Govern d’Espanya és la que, durant una allau d’unes 2.000 persones cap a la tanca fronterera, prop de 500 d’aquestes persones es van amuntegar intentant passar a territori espanyol per una porta del centre fronterer del Barrio Chino que havia aconseguit obrir un dels migrants, amb una allau que va matar una vintena de persones per asfíxia o esclafament quan les files del darrere empenyien les del davant en un estret passadís de la instal·lació.