SITUACIÓ POLÍTICA

El Govern agafa aire tot i que en l’Ibex s’assenta la idea que hi haurà canvi de cicle electoral

La Moncloa i Ferraz consideren consolidats el canvi de tendència i la frenada del creixement electoral de Feijóo

En el món empresarial, que des de fa mesos vaticina un pròxim govern del PP, no veuen encara que hagi canviat la situació

El Govern agafa aire tot i que en l’Ibex s’assenta la idea que hi haurà canvi de cicle electoral
5
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

L’any i poc que queda per a les eleccions generals, a les casernes del PSOE i del PP se succeiran moments de desànim i d’eufòria, serà un trajecte amb constants alts i baixos en els quals no faltarà ni inseguretat ni descontrol. El Govern ja es va acostar a l’abisme de pensar que podia perdre la Moncloa abans de l’estiu, quan la suma de diverses circumstàncies va situar els populars en les seves millors marques. La profunda depressió per la majoria absoluta a Andalusia, el revulsiu que el nou lideratge d’Alberto Núñez Feijóo va suposar en el centredreta i l’alça dels preus van posar els socialistes, expliquen en el partit, en el seu pitjor moment. 

Aquest enfonsament va provocar una reacció en diversos fronts: canvis en la cúpula del partit, l’impuls a l’operació per desmuntar Feijóo com a «bon gestor» i líder moderat i, sobretot, l’adopció de mesures per pal·liar els efectes socials de l’alta inflació. A la Moncloa fa setmanes que mantenen que tot això ha donat resultat i que comença a veure’s en les enquestes. «Anem millor», afirmen. Però aquesta millora no ha variat gens ni mica la idea del món empresarial de canvi de cicle electoral i un pròxim govern de Feijóo. 

L’últim sondeig del CIS va apuntar a una hegemonia del PSOE amb un 32,7% dels vots en comparació amb el 28,7% del PP. Una estimació en contra de la resta d’estudis, que continuen donant per davant els populars. A la Moncloa insisteixen que la distància s’ha escurçat, una afirmació en línia amb les dades que aquest dimarts va publicar ‘El Confidencial’, que col·loca els socialistes a només 3,2 punts de Feijóo. 

Això, asseguren, és fruit de dues circumstàncies. D’una banda, el gran suport ciutadà a mesures com la bonificació de la gasolina, la baixada de l’IVA de la llum i del gas i la gratuïtat de l’abonament de Rodalies. I de l’altra, que ara, després de la campanya que el Govern i el PSOE han fet contra el líder de l’oposició, els espanyols el coneixen millor i «no és el que pensaven». «El 99% de l’efecte Feijóo –asseguren a Ferraz– era desconeixement».  

En la cúpula socialista afirmen que no es pot arribar a la Moncloa «fent-te el mort», amb «certa insolvència en matèria econòmica» i «sense coneixements de política internacional». I després dels enfrontaments al Senat entre Pedro Sánchez i el líder del PP, dels quals el Govern ha sortit enormement satisfet, perquè al davant, asseguren, «no tenen projecte ni solvència». A això hi sumen la seva «influència» a Europa, tant per aconseguir els fons Next Generation com per obrir el debat de la intervenció en el mercat energètic.

Sí que arriben a reconèixer que van perdre el relat del debat fiscal, sobretot perquè el president valencià, Ximo Puig, va plantejar una rebaixa de l’IRPF similar a la plantejada setmanes abans per l’andalús, Juanma Moreno, però creuen que això s’ha vist superat per la dimissió de Liz Truss, lloada pel PP quan va anunciar el paquet de reducció d’ingressos i l’augment de la despesa que la va obligar a dimitir després.

Suport a les mesures del Govern

A la Moncloa no revelen les dades de les seves enquestes, que no necessàriament han de coincidir amb les del CIS. «El més rellevant és la tendència», argumenten, i que disminueix la diferència amb el PP. Però sí que es vanen del suport majoritari que les seves mesures tenen entre els ciutadans. Aquesta joia que, cada vegada amb menys prevenció, comença a estendre’s per les files socialistes, no gaudeix, en canvi, d’una ratificació en el món empresarial.

Abans de l’estiu, amb el recanvi de Pablo Casado per Feijóo i la victòria contundent del PP a Andalusia, en algunes firmes de l’Ibex i en moltes altres companyies, incloses les principals consultores del país, es va instal·lar la idea que Espanya obria un nou cicle electoral i el líder popular seria el següent cap de l’Executiu. Aquesta sensació no ha canviat, segons confirmen diferents fonts econòmiques. Aquesta mateixa setmana el president de la CEOE, Antonio Garamendi, es referia públicament a Feijóo com «un individu molt responsable, molt seriós i molt capaç».

Fonts de la patronal apunten que la impressió que governarà el 2024 es manté intacta, basant-se en els permanents contactes amb dirigents empresarials. Sí que reconeixen que la càrrega social dels Pressupostos ha pogut provocar un «reforçament» de Sánchez.

Feijóo, en el debat empresarial

Notícies relacionades

Una conversa entre empresaris sobre aquest debat evidencia fins a quin punt s’especula amb l’adveniment del líder popular. La presidenta d’una associació de dones directives ho donava pràcticament per fet com l’única «solució» als problemes del país; un empresari de molta tradició coincidia que governarà però lamentava que hauria de prendre «dures decisions», que faran que rebi «crítiques diàries»; una experta en consultoria de comunicació, gens comprensiva amb el Govern de coalició, opinava que «li faltava empatia», i, finalment, un consultor amb molts vincles amb empresaris confirmava que està molt estès que Feijóo serà el pròxim inquilí de la Moncloa tot i que admetia que això canviava si en lloc de caps es parla amb empleats. En la base, explicava, ha calat que han pres mesures que «ajuden» la gent a suportar els alts preus.

Això és una mostra del divers ecosistema empresarial, al qual encara no sembla afectar el canvi de tendència que comencen a detectar algunes enquestes i defensa Ferraz. Tot i que hi ha sectors, sobretot algunes companyies de l’Ibex i de la CEOE, en què també s’ha estès el malestar amb l’Executiu pel gir a l’esquerra en el discurs de Sánchez i les crítiques als «poderosos» i a «determinats interessos econòmics». Aquesta «demonització» creuen que genera desconfiança als inversors. El Govern s’escuda que tots els cursos amb els empresaris es mantenen oberts i pretén arribar a nous acords amb ells. Però la seva principal satisfacció en aquests moments és que les seves ajudes estan sent ben rebudes pels ciutadans.