Cinquè aniversari de l’1-O

Carles Puigdemont: «El referèndum és vàlid. No cal tornar a votar»

Més d’11.000 persones s’han donat cita a l’Arc de Triomf de Barcelona per reivindicar el referèndum

Esbroncades a Forcadell i Rovira i aclamació a Puigdemont en l’acte convocat pel CXR

2
Es llegeix en minuts
Begoña González
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El referèndum és vàlid i no s’ha de tornar a fer. Ja hem votat», ha assegurat Carles Puigdemont entre aplaudiments durant el cinquè aniversari del referèndum de l’1-O. Aclamat amb crits de «president», Puigdemont ha destacat que va ser la participació ciutadana la que va marcar l’1-O. «Les paperetes porten el vostre nom», ha dit agraint la presència de la gent.

En contraposició, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha sigut fortament esbroncada durant el seu discurs. «Necessitem una estratègia comuna», ha dit l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell despertant la ira dels concentrats. Crits de «traïdora», xiulets i esbroncades han arribat a eclipsar la seva intervenció en diversos moments. Forcadell ha dit que comparteix la desil·lusió: «Esteu desil·lusionats: ho entenc i ho comparteixo. El 2017 ho vam tenir tan a prop, que jo també em sento així. Però estic contenta perquè veig que continueu mobilitzats».

El cansament i la decepció han quedat clars des del primer moment en l’acte de reivindicació del cinquè aniversari de l’1-O a l’Arc de Triomf de Barcelona. «Volem dimissions», han corejat els prop d’11.000 assistents diverses vegades. Els xiulets a Marta Rovira contrastaven amb els aplaudiments i crits de suport a Carles Puigdemont, que ha intervingut de forma telemàtica al final de l’acte.

Tal dia com avui, fa cinc anys, la Laia va votar en un dels centenars de col·legis electorals que es van habilitar a Catalunya i avui, en el cinquè aniversari del referèndum de l’1 d’octubre, ha vingut a la concentració per protestar que tot continuï igual. «Estem farts de promeses», assegura. L’elecció del lloc de la concentració convocada pel Consell de la República no és casual. El monument, erigit com a representació de la victòria, contrasta amb el sentiment dels presents i el caos del Govern. Entre les pancartes abundaven els ultimàtums i les queixes dirigides a la classe política. «Govern: DUI o dimissió» o «els partits ens heu traït» eren alguns dels eslògans.

«Govern dimissió»

«Necessitem optimisme», ha dit Jordi Gaseni, president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). «Diré una cosa que no us agradarà», vaticinava Geseni. No s’equivocava. «Aquesta setmana el Govern ha tingut dificultats. Vull demanar-los que ho intentin una vegada i una altra», ha dit. Les seves paraules han quedat totalment silenciades pels crits de «Govern dimissió» i els xiulets eixordadors del públic. Més minoritaris, però igualment presents, crits d’«Aragonès dimissió».

Notícies relacionades

«Cada cop que ens pegaven enteníem que ens pegaven perquè teníem possibilitats de guanyar», ha dit Dolors Feliu i Torrent, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Després d’això ha defensat que si els partits no arriben a un acord sortiran amb una llista cívica. «Vam sortir al carrer l’11 de setembre i hem fet que es mogui un govern immobilista», ha dit amb referència a la crisi del Govern. «Això no és un acte de nostàlgia i llagrimeta. És un acte reivindicatiu», ha resumit Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural.

«Res pot parar la força d’aquest poble. Aquí no sobra ningú, això va de guanyar», ha afirmat. «Correm el risc de perdre la força col·lectiva que va fer possible l’1-O», ha dit amb referència a la crisi del Govern. Després d’això, els assistents han tornat a xiular i cridar «volem dimissions» i «ja n’hi ha prou».