Nova etapa en l’oposició

Junts es reuneix per cohesionar les files en la primera gran cita després de la seva sortida del Govern

Els postconvergents celebren un consell nacional per fer «catarsi» i encarar el seu futur després del divorci amb ERC

Junts es reuneix per cohesionar les files en la primera gran cita després de la seva sortida del Govern

QUIQUE GARCÍA / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els que van votar sortir del Govern davant els que van defensar quedar-s’hi. Els que celebren la decisió d’haver passat a l’oposició davant els que encara ho lamenten. Junts celebra avui a Vic la primera gran cita en la qual els quadros del partit que van optar per una opció i per la contrària es retrobaran cara a cara. El Consell Nacional, màxim òrgan entre congressos, es constituirà formalment després del conclave celebrat l’estiu passat amb un repte no menor entre mans: garantir la cohesió del partit després de la polarització constatada en el resultat de la consulta: el 55,73% va secundar la ruptura amb ERC, mentre que un 42,39% va optar per continuar.

El secretari general de l’organització, Jordi Turull, ja fa dies que aplana el terreny per a una trobada que la cúpula entén que ha de servir per fer «catarsi», un exercici guiat que permeti als més contrariats amb la sortida del Govern alleujar-se per, després, tancar files amb el rol d’oposició escollit per la majoria. L’objectiu de Turull és que no s’instauri una divisió entre vencedors i vençuts ni hi hagi ferides que quedin obertes o es tanquin en fals després d’una decisió que admet que és «dura». Allunyar, en definitiva, el fantasma de les desercions, que es descarten almenys fins a passades les municipals.

El pols entre Turull i Borràs

No en va s’ha previst un reconeixement als ja exconsellers, fora totalment també del Parlament perquè cap dels set tenia escó, i als alts càrrecs que també ha arrossegat la ruptura. En suma, s’espera aglutinar més de 300 assistents. L’únic discurs que s’emetrà davant les càmeres serà el de Turull i no el de la presidenta del partit, Laura Borràs, que ha presumit d’haver defensat l’opció guanyadora. «Per molt ressò que tingui ella mediàticament i per molt actiu que sigui el seu entorn, la seva força no és tal orgànicament», recalquen fonts de Junts, que recorden que per mesurar el poder intern s’ha de tenir en compte qui domina les agrupacions.

L’ascendència en aquesta esfera la té Turull, que pretén apuntalar el posicionament del partit i mitigar així el desassossec de part dels quadros que temen que la pèrdua de la talaia de la Generalitat suposi una ona expansiva que arribi a ajuntaments i òrgans supramunicipals, a més de la incertesa de no saber quan hi haurà opcions de tornar al Govern. Borràs i dirigents com David Torrents, secretari d’organització, celebren amb eufòria indissimulada que ara el partit té les mans lliures per muscular-se.

Però Turull pretén projectar la mirada més enllà del curt termini. Junts ve aquesta setmana d’estrenar-se en el grup de l’oposició al Parlament amb una actuació dissenyada per exhibir la soledat d’ERC, fins i tot a costa de deixar caure un projecte de llei elaborat per l’exconseller Jaume Giró. Més enllà d’aquest primer ring, queden mesos de legislatura –calculen que almenys fins a la tardor de l’any que ve–, per la qual cosa el secretari general vol cartografiar com serà la vida en una oposició que combini fermesa amb responsabilitat i en la qual entén que ara hi ha via lliure per pactar amb qui consideri, també amb el PSC. «Ni destruirem ni regalarem res», resumeix el seu entorn, tot i que sí que descarten rotundament el suport als Pressupostos.

Preocupació per les municipals

Notícies relacionades

«Es tracta d’ordenar-se internament i d’orientar el rumb amb la mirada posada en les municipals», diuen des de la cúpula per definir el que es persegueix en aquesta primera trobada del Consell Nacional. Perquè tot i que aquest dissabte no es parlarà específicament d’aquesta cita electoral, és aquesta la inquietud que planeja entre alcaldes, candidats i regidors. Que la cita sigui a Vic no és fútil, és un dels fortins de Junts, amb l’alcaldessa Anna Erra, que culminarà vuit anys de mandat a la capital d’Osona com un dels actius polítics més destacats per al futur immediat del partit.

Des de la direcció intenten deixar clar que la majoria d’alcaldes del PDECat passaran a presentar-se amb Junts. En posen d’exemple places clau com Igualada, Martorell, Vilafranca o Puigcerdà i reconeixen Tortosa, amb Ferran Bel a l’alcaldia, com la principal inexpugnable. L’anomenat «Espai CiU», marca electoral registrada amb vocació d’aglutinar l’essència moderada que durant dècades va ser segell de l’origen de l’espai, tampoc ho veuen com una amenaça, sinó com l’escletxa d’un passat que alguns a Junts no neguen que trobin a faltar. Sobretot ara que són lluny del pati dels Tarongers.