Nova etapa a la Generalitat

Del setge a consellers a projectes tombats: el balanç del primer ple amb Junts a l’oposició

Els exsocis d’ERC s’alien amb altres grups per posar en entredit la gestió a Interior i Acció Climàtica

Del setge a consellers a projectes tombats: el balanç del primer ple amb Junts a l’oposició

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Assumeixo que quan cal obrir camí, qui va al davant és qui més ha d’apartar esbarzers i patir rascades», va dir dimecres el president Pere Aragonès, quan va pujar al faristol del Parlament per inaugurar la nova etapa del Govern monocolor d’ERC. Llavors era ja plenament conscient que, amb Junts al grup de l’oposició i la seva decisió de continuar la legislatura malgrat comptar només amb el suport de 33 diputats, la complexitat del seu mandat escalaria immediatament. El balanç d’aquest primer ple ho constata: un projecte de llei tombat, el setge a dos consellers a tenor de la crisi policial i la climàtica i escalada de decibels contra la gestió d’un Executiu que tot l’hemicicle assenyala com a dèbil.

Tot va començar amb les rèpliques al president i la sessió de control, en la qual Aragonès va poder constatar com d’esquerra a dreta i independentistes i no independentistes estaven disposats que la seva soledat caigués a plom sobre l’hemicicle. Va ser la primera en què diputats de Junts van llançar preguntes als consellers d’ERC. Van escollir Teresa Jordà, d’Acció Climàtica, per retreure-li les ajudes «insuficients» als pagesos, i a Roger Torrent, d’Empresa i Treball, per criticar-li que hagi desaparegut del Departament de Polítiques Digitals que fins ara liderava Jordi Puigneró i que no arrenqui suficients compromisos del Govern per mitigar la factura energètica de les empreses.

El pla estadístic

Però la veritable clatellada més enllà del terreny verbal va arribar amb la votació del projecte de llei del pla estadístic 2023-2028, la primera en aquest sessió parlamentària. Tot i que va ser elaborat per l’exconseller Jaume Giró i una setmana abans tant Junts com la resta de grups van votar a favor del dictamen sobre la norma en comissió, el grup d’Albert Batet es va abstenir i la va deixar caure gràcies també al vot en contra de partits com el PSC i els comuns, que es van escudar en el nou context polític per justificar una actuació que des d’ERC va ser titllada de «tacticisme estèril». Entre bambolines, els republicans murmuraven si seran capaços de fer el mateix amb altres votacions que vindran de gran impacte sobre la ciutadania.

L’ofensiva ha continuat en les votacions de les mocions d’aquest dijous, amb Aragonès absent pel seu viatge a Brussel·les. El PSC ha aconseguit que bona part de la seva moció contra la conselleria d’Interior per la crisi provocada per la destitució de l’excap dels Mossos Josep Maria Estela prosperi gràcies a la connivència de Junts. Si bé és cert que tots els grups independentistes han rebutjat el punt que denunciava els «reiterats intents de politització» del cos de Mossos, sí que s’han aprovat la resta, en els quals s’insta el Govern a evitar ingerències de naturalesa política en les decisions tècniques del cos. Junts s’ha abstingut i ha facilitat que s’aprovi amb el vot afirmatiu de la resta de grups a excepció de la CUP.

Notícies relacionades

Just aquest dijous, el líder del PSC, Salvador Illa, ha considerat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el conseller Joan Ignasi Elena hauria de dimitir després del polèmic cessament del ja excap dels Mossos Josep Maria Estela perquè, segons ell, és una «ingerència política» que intervingués en la designació dels nous comissaris. Durant el debat parlamentari, l’exconseller d’Interior Ramon Espadaler i diputat del grup del PSC - Units per Avançar, encarregat de defensar la moció, no ha demanat la dimissió d’Elena, tot i que sí que ha deixat oberta la porta a demanar la seva reprovació. Junts no ha estalviat crítiques davant el que considera un «lideratge absent» en els Mossos.

En la venjança de Junts contra els seus exsocis se suma que hagin votat amb la resta de grups –a excepció del PP– a favor del punt de la moció promoguda pels comuns per declarar «el fracàs» de la gestió de la consellera Teresa Jordà de la crisi energètica. Com en el cas d’Elena, els cants de sirena de la reprovació, en aquest cas posada a sobre de la taula per la CUP, ja s’han deixat sentir.