En plenes negociacions

La ministra Llop defensa la necessitat d’«homologar» la sedició a Europa

  • Afirma que les penes són desproporcionades, segons els informes tècnics fets pel ministeri

  • Defineix l’actual sistema d’elecció del CGPJ com el més independent dels països del nostre entorn

La ministra Llop defensa la necessitat d’«homologar» la sedició a Europa
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha refusat confirmar o desmentir que una de les exigències dels socis catalans del Govern sigui reformar el delicte de sedició, però sí que ha considerat «desproporcionades» les penes previstes en l’actualitat, i ha insistit en el tradicional mantra de l’Executiu sobre la necessitat d’«homologar» el càstig previst per a aquestes conductes als codis penals de la resta de països europeus.

Segons Llop, resulta «temptador» interpretar que la reforma està motivada per la recerca de vots per tirar endavant els Pressupostos i ha insistit que la seva «reforma és una cosa que ve d’abans» que ella s’incorporés al ministeri i en la qual ja es treballava «a nivell tècnic», perquè «necessita una revisió», ja que està inclòs entre els delictes d’ordre públic amb penes desproporcionades respecte a altres conductes de desordres públics», que obliga a «homologar-nos a altres països europeus amb unes penes d’acord amb les conductes que es consideren sedicioses».

CGPJ

La ministra, que ha negat amb contundència la possibilitat de ser candidata del PSOE a l’alcaldia de Madrid, ha fet una fèrria defensa del sistema d’elecció dels 12 vocals d’extracció judicial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ha qualificat de «magnífic», tot i que la «falta de lleialtat» del PP bloquejant la renovació l’hagi pervertit.

Notícies relacionades

«Els jutges elegeixen els finalistes que elegeixen després el Congrés i el Senat. És el model més independent de tots els models europeus, per això és el que té més competències», va insistir, just en un moment en què a la taula de negociació hi ha el canvi del model d’elecció dels consellers.

En un to pedagògic, va explicar que «el Govern no té res a veure en la renovació del consell. En la negociació de qui són els vocals. El ministres [de la Presidència, Félix] Bolaños també és membre de l’executiva federal del PSOE, que és la força majoritària a les Corts, i és en aquests àmbits on s’ha de procedir a la renovació. El Ministeri de Justícia no hi ha de jugar cap paper».