Protocol

El Govern espanyol compra 400 megàfons davant una possible alerta d’emergència nuclear

  • Protecció Civil ha adquirit deu models diferents de sistemes de megafonia per instal·lar-los en localitats pròximes a centrals nuclears

El Govern espanyol compra 400 megàfons davant una possible alerta d’emergència nuclear

RICARDO MIR DE FRANCIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Executiu de coalició de Pedro Sánchez ha encarregat al Ministeri de l’Interior la compra de prop de 400 sistemes de megafonia per a localitats pròximes a centrals nuclears amb què es pugui alertar la població en cas d’una emergència. El contracte, adjudicat a una empresa sevillana, suposa un desemborsament superior als 64.000 euros, segons avança ‘vozpopuli.com’.

Es tracta d’un moment en què la paraula ‘nuclear’ ha tornat amb força, mentre es desenvolupa la guerra a Ucraïna. No obstant, a Espanya ja hi ha un protocol molt estricte en relació amb una emergència d’aquestes característiques per als veïns que visquin en un radi inferior a deu quilòmetres d’una central nuclear: els sistemes de megafonia exerceixen un paper crític en aquests escenaris. És, de fet, un contracte de l’any passat, d’abans del començament de la guerra. S’adquireixen aquests megàfons per substituir els que estan instal·lats als voltants de les centrals nuclears espanyoles, tal com obliguen les prescripcions tècniques de seguretat del Pla d’Emergència Nuclear.

Notícies relacionades

Protecció Civil ha adquirit deu models diferents de sistemes de megafonia, amb preus que van des dels 79 euros fins als 423 –en els dos casos, sense l’IVA inclòs; en total, 397 unitats. Hi cal afegir set videoreproductors o gravadors per difondre el missatge. Per tot això s’han abonat 64.318 euros, incloent-hi impostos, a l’empresa sevillana Teknoservice, en un procediment la resolució del qual s’ha fet pública aquest mateix dilluns, 17 d’octubre.

Les contractacions públiques relacionades amb les emergències se succeeixen a tot Europa després que Vladímir Putin deixés anar la possibilitat de recórrer a armes nuclears contra els seus adversaris en la guerra d’Ucraïna. La mateixa OTAN ha valorat la possibilitat que Moscou faci servir aquest recurs.