TENSIÓ ELECTORAL

La Moncloa prepara més debats al Senat per vendre les seves ajudes i fustigar Feijóo

En el Govern creuen que alguna cosa d’aquests enfrontaments «transcendeix» als ciutadans i que els serveix per explicar la seva gestió i evidenciar que Feijóo «no té projecte»

La Moncloa prepara més debats al Senat per vendre les seves ajudes i fustigar Feijóo

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Pedro Sánchez comença a sentir-se còmode en l’enfrontament al Senat amb Alberto Núñez Feijóo. Tan còmode que pensa repetir-lo totes les vegades que ho vegi convenient. Considera que el beneficia, perquè li permet vendre la seva gestió i desgastar el líder de l’oposició, que «no té projecte ni solvència», segons fonts governamentals. Amb el primer ‘cara a cara’, el Govern va mirar de desmuntar la imatge de moderat del dirigent popular. En el segon, aquest dimarts, va voler deixar clar que no suposa una alternativa. Per això hi haurà un tercer debat o un quart.

La Moncloa quantifica com una nova victòria el segon encontre llarg entre el president del Govern i el dirigent popular. La seva lectura és que acudien a «confrontar propostes» i es van trobar que «davant no n’hi ha. I que si en el primer xoc va ser Sánchez qui va assumir un to més aspre, amb una rèplica en la qual el va acusar d’«insolvència» o «mala fe», aquest cop va ser Feijóo qui va adoptar una actitud més ofensiva. Segons fonts socialistes, perquè esperava un atac similar del cap de l’Executiu. Però aquesta vegada Sánchez va calibrar més l’andanada i es va centrar a destacar que no és un bon gestor, amb referències a la seva etapa a Galícia que irriten especialment Feijóo. No en va, des de l’equip del president s’ha reclamat informació als socialistes gallecs per disposar de dades molt detallades sobre la seva gestió.

El Govern va encarar aquest debat amb una mica menys d’ansietat –potser perquè donen per bones les últimes dades del CIS– i el seu resum és que «ha sortit bé». «No volen explicar [el PP] el que farien si governessin perquè el que han fet sempre és deixar els ciutadans a la seva sort», afirmen, fent referència al fet que el cap de l’oposició no va aclarir si recolza un nou increment del salari mínim interprofessional (SMI) o que es mostra esquiu amb la pujada de les pensions.

En canvi, prossegueixen, a l’Executiu li serveix per donar a conèixer les decisions que ha adoptat contra la crisi energètica i els efectes de la inflació. «S’han produït dues compareixences en cinc dies i això és bo per als ciutadans. Les mesures són eficaces i estan donant els seus fruits». «Les volem explicar, sí». «Ens interessa», remarquen. Segons la Moncloa, tot i que els espanyols no segueixin la sessió en directe, l’enfrontament amb Feijóo «transcendeix».

«És un format que podem repetir», insisteixen, «perquè és bo que els ciutadans confrontin models». Fonts socialistes afegeixen també que celebrar-ho al Senat a Sánchez «li va bé». Millor que al Congrés, expliquen, on s’ha d’enfrontar a la bronca que Vox munta en aquesta cambra contra ell.

«El debat el va fer l’AIReF»

AIReFEn el PP reconeixen que Feijóo es va mostrar aquest dimarts més bel·ligerant, però defensen que ho tenien tot a favor des del matí, quan la presidenta de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero, va censurar al Congrés la previsió d’ingressos i despeses dels Pressupostos i va dubtar a avalar-los. Això, o la demanda del Banc d’Espanya que només les pensions més baixes pugin d’acord amb l’IPC. «Ni l’AIReF ni el Banc d’Espanya es creuen el pla del Govern. No té sentit que Sánchez pretengui fer un debat econòmic», argumenten.

Apunten, a més, que el president no demostra cap tranquil·litat quan «ha tornat a abusar del temps» –Sánchez pot fer-ho però el líder de l’oposició no– i «ha parlat cinc vegades més que Feijóo». I afegeixen que, de les tres vegades en què s’han enfrontat –la primera, una sessió de control comuna i no un ple monogràfic–, en dues ocasions el tema l’ha fixat el cap de l’Executiu.

Notícies relacionades

Bastant serens, en l’entorn de Feijóo rebutgen totalment que no tinguin un projecte econòmic. La prova, indiquen, és que el pla fiscal que plantegen «ens l’ha copiat» el president valencià, Ximo Puig, que ha abaixat l’IRPF a les rendes de menys de 60.000 euros. Una mesura que el mateix Govern va criticar quan la va proposar el PP (en el seu cas, fins a 40.000) o la va aprovar l’andalús Juanma Moreno (35.200 euros), perquè, per la mateixa progressivitat de l’impost, afecta també les rendes més altes.

La Moncloa esgrimeix que els espanyols saben que el Govern no els abandonarà i que continuarà prenent mesures de protecció social, i a Génova repliquen que decisions com la pujada d’impostos a les grans fortunes, que, precisen, «no és de Sánchez, sinó de Pablo Iglesias», faran que el PSOE tregui vots a Podem i deixi al PP lliure el centre.