Al Senat

Feijóo acusa Sánchez d’«hipotecar» Espanya i li exigeix que retiri els seus Pressupostos «ficticis»

  • El líder dels populars denuncia que els comptes públics per al 2023 endeutaran les futures generacions

Feijóo acusa Sánchez d’«hipotecar» Espanya i li exigeix que retiri els seus Pressupostos «ficticis»

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

«¿Serà insolvència o mala fe?». Alberto Núñez Feijóo ha recuperat la mateixa frase amb què Pedro Sánchez el va atacar fa poc menys de dos mesos, durant un debat al Senat, per criticar amb duresa el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 que ha registrat el Govern de coalició al Congrés. Al mateix escenari que llavors, el líder del PP ha denunciat aquest dimarts que els comptes públics són «ficticis» i no tenen rigor ni credibilitat. «Però crec que aquest serà el seu últim Pressupost com a president del Govern d’Espanya. Ho dic de cor», li ha etzibat Feijóo en un discurs en el qual s’ha mostrat convençut que Sánchez no aconseguirà revalidar la presidència en les eleccions generals del 2023 a causa de la mala gestió del seu Executiu.

«Jo no estic preocupat per les eleccions pròximes. A més, ¿com ho havia d’estar, senyor Sánchez, tan bé que va vostè a les enquestes?», ha ironitzat Feijóo amb referència als resultats que va donar el baròmetre d’octubre publicat pel CIS que situa el PSOE en xifres rècords de la legislatura. Durant la compareixença del cap de l’Executiu al Senat, el president dels conservadors ha assegurat que la «millor decisió» que podrà prendre la ciutadania davant l’actual situació econòmica serà la de «canviar el Govern» del PSOE i Unides Podem per un del PP.

En una insolència més que se suma a l’actitud dels dos dirigents que han convertit el debat al Senat en un cara a cara particular en el qual la resta de formacions amb prou feines tenen rellevància, Feijóo ha insistit que el xoc d’aquest dimarts és «entre el president del Govern i l’alternativa a aquest Govern». Tot seguit, ha afirmat que la seva primera decisió seria reduir un 30% el Consell de Ministres i un 50% el nombre d’alts càrrecs. A més, ha criticat a Sánchez els seus acords amb ERC o EH Bildu.

Proposta de retirada

Per al líder dels populars, el projecte de Pressupostos Generals –que ha rebatejat com la «hipoteca general de l’Estat per al 2023»– parteix d’unes previsions econòmiques errònies que comportaran l’endeutament del país. «Permeti’m formalment que li sol·liciti que els retiri», ha dit Feijóo a Sánchez abans de reclamar que l’Executiu de coalició s’assegui a la taula amb el PP per negociar uns nous comptes públics que es puguin aprovar després al Congrés.

Notícies relacionades

«És necessari maduresa i deixar-se de mantres infal·libles que només tenen la vista posada en les pròximes eleccions», ha reclamat Feijóo a Sánchez després del discurs del president del Govern en el qual ha deixat clar que l’Executiu desplegarà tots els seus recursos per fer front a la crisi derivada de la guerra a Ucraïna. En aquest sentit, el líder del PP li ha demanat que «aterri» a la realitat i sigui conscient de la situació en la qual es troba el país perquè «res diu que hagi de millorar a curt termini».

Davant les preguntes de Sánchez sobre quines són les propostes del PP, Feijóo li ha fet entrega al president del Senat, Ander Gil, un document amb les seves mesures. I tot seguit, ha reiterat que es retirin els Pressupostos perquè tenen «peus de fang». «Els Pressupostos que ha presentat són l’herència d’un polític que creu que després d’ell Espanya abaixarà la finestra», ha conclòs.