Després de la ruptura amb ERC

La nova etapa del Parlament amb Junts en l’oposició

La sessió d’aquest dimecres, la primera des del divorci en el Govern, visibilitzarà la minoria amb la qual Aragonès pretén continuar la legislatura

La nova etapa del Parlament amb Junts en l’oposició

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Diuen que una imatge val més que mil paraules, però, per analitzar la nova etapa que es viurà al Parlament a partir del ple d’aquest dimecres, el primer després del divorci entre ERC i Junts en el Govern, caldrà posar el focus en l’estampa que estrenarà l’hemicicle i, també, en la inflació verbal.

Perquè la tornada dels postconvergents a una oposició que no coneixen des de fa una dotzena d’anys no només es visibilitzarà en el grup de la primera fila, ple únicament de consellers republicans, sinó també en el reposicionament de les intervencions dels ja exsocis i els decibels en els debats, molt especialment en les sessions de control a l’Executiu i al president.

Torna la bronca d’alt voltatge –si és que alguna vegada se’n va anar–, un clima en el qual no només Junts, sinó també la resta de l’oposició, buscarà visibilitzar que Pere Aragonès no té més aliats que els 33 diputats d’ERC.

Sense els exconsellers de Junts

Aquest serà el primer ple per als consellers que van prendre possessió la setmana passada i també el primer en què no hi seran els que van ser cessats per Junts. Cap d’ells és diputat, per la qual cosa ni tan sols participaran ja en el debat. Els representants del grup que presideix Albert Batet continuaran ocupant els mateixos escons, just darrere dels d’ERC. No es preveu tampoc cap canvi de despatxos, de manera que els dos grups continuaran sent veïns de passadís.

Aquestes qüestions més logístiques d’alt valor simbòlic es pacten al principi de la legislatura i no es modificaran. El que sí que és innegable és que a partir d’ara Junts, com a segon partit de l’oposició, intervindrà sempre just després del PSC i abans que Vox, mentre que ERC serà, com a únic grup que recolza el Govern, el que tancarà les intervencions.

Hi haurà un fil conductor de dreta a esquerra i entre independentistes i constitucionalistes i serà el de tractar que Aragonès noti la soledat sobre l’esquena. La reunió de la Junta de Portaveus de la setmana passada ja va ser un aperitiu del que serà el Parlament en l’arrencada en aquesta nova etapa, marcada pel ring de la negociació de pressupostos en totes les institucions.

Disputes per fixar l’ordre del dia dels plens, iniciatives pensades més que mai com a torpede al rival, ERC amb dificultats per falcar la seva agenda i, a petició del PSC, que buscarà cobrar-se el menyspreu del president per vetar-los en grans acords com els comptes, sessions més llargues perquè ja no s’aplicarà l’entesa per dedicar menys minuts en els debats de decrets del Govern i les lleis. «És evident que les coses han canviat. Junts està rabiós i ERC no vol ajuda. Crispetes», resumeix un veterà diputat.

Debat crispat

Si aquesta crispació es dona en les reunions entre bambolines, no és estrany que sigui més gran quan el debat sigui públic. De fet, el ple s’iniciarà dimecres al matí amb la compareixença d’Aragonès per explicar els canvis en el Govern i anirà seguida de la sessió de control als consellers i al president.

A la tensió per l’estrena de Junts en l’oposició s’hi sumarà ja no només el bloqueig pels pressupostos, sinó també la destitució del ja excomissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela. Encara ressona també el polèmic 16% d’execució pressupostària del Govern en aquest primer semestre i la finalització, divendres vinent, del termini per presentar esmenes a la totalitat als comptes de l’Estat amb totes les mirades sobre ERC.

Notícies relacionades

A més del ring en el qual es converteixi el debat, amb capítols destacats com la interpel·lació de Junts en el Govern per preguntar-li sobre la continuïtat de la legislatura estant en minoria o la proposta de llei de l’audiovisual presentada pels postconvergents per impugnar la que ERC va acordar amb el Govern, el balanç de les votacions acabarà sent la prova del cotó fluix dels estralls de la ruptura de la coalició independentista.

El que no canviarà al Parlament és que Laura Borràs continuarà sent la presidenta suspesa de la institució i, per tant, la interinitat de la direcció de la Cambra es prolonga ‘sine die’. Descartada per dubtes jurídics la revocació a través del reglament, la situació està a mercè d’un pacte polític que es preveu impossible perquè ni la dirigent pensa dimitir ni té la pressió de Junts perquè ho faci. Mentrestant, dos dels seus principals assessors ja han sigut recol·locats. El seu excap de premsa és ara assessor del grup parlamentari i el seu excap de gabinet és assessor en la Diputació de Barcelona.