Canvi de criteri judicial

El jutge permet a Jordi Pujol Ferrusola moure’s per territori Schengen

  • El primogènit de l’expresident de la Generalitat s’enfronta a 29 anys de presó per blanqueig, associació il·lícita, delicte fiscal, falsedat i frustració en l’execució

El jutge permet a Jordi Pujol Ferrusola moure’s per territori Schengen

JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz considera que Jordi Pujol Ferrusola pot viatjar pels països del territori Schengen sense risc que s’escapi, donat el temps que s’està prolongant la instrucció del cas Pujol, en el qual és el principal imputat, i el fet que sempre ha complert tots els requeriments judicials, van confirmar a EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

En una interlocutòria notificada aquest dimarts el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 accedeix a la petició de la defensa i autoritza el primogènit de l’expresident de la Generalitat a poder sortir d’Espanya, als països pertanyents al territori Schengen, per a l’entrada i sortida dels quals no fa falta passaport, que li va ser retirat fa cinc anys, quan va poder sortir de presó després de fer efectiva una fiança de mig milió d’euros.

L’actual instructor del cas Pujol ha tingut en compte el temps transcorregut des que va començar la instrucció del cas, que s’estan prolongant les indagacions i que Pujol Ferrusola ha complert adequadament tots els requeriments judicials que s’han produït. Però, a més, que la col·laboració existent entre els països pertanyents a Schengen dificultaria qualsevol intent de fuga, per la qual cosa descarta aquesta possibilitat.

Notícies relacionades

Pujol Ferrusola s’enfronta a una petició fiscal de 29 anys de presó pels delictes de blanqueig, associació il·lícita, cinc contra la Hisenda Pública, falsedat documental i frustració en l’execució. Aquest és el principal motiu pel qual la Fiscalia s’oposava a la concessió del permís. L’Advocacia de l’Estat també demana la pena més gran per a ell, 25 anys de presó, mentre que l’acusació popular que exerceix Podem sol·licita mig centenar d’anys de presó.

Encara no hi ha data per a la celebració del judici, perquè les actuacions encara no han pogut elevar-se a la Sala Penal de l’Audiència Nacional. El motiu és que la defensa dels Pujol continua realitzant l’expurgació de les actuacions per retirar-ne tot el que entenen de caràcter privat i independent d’aquestes.