Visita d’Estat a Alemanya

Felip VI demana mesures per garantir la «cohesió social» davant la guerra de Rússia

El Rei considera que els governs han de respondre a les «pors» dels ciutadans i defensar «els fonaments» de les democràcies

El cap d’Estat coincideix amb Steinmeier al reclamar «unitat» a Europa per superar «la greu amenaça» que suposa Putin

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La guerra llançada per Rússia a Ucraïna va centrar la primera jornada de la visita d’Estat dels Reis a Alemanya. En plena onada d’atacs amb drons suïcides contra Kíiv, Felip VI va recolzar «de manera infrangible la independència, sobirania i integritat territorial d’Ucraïna» i va defensar la seva resposta davant una «agressió» injustificable. En el discurs que va pronunciar abans del sopar d’honor que va organitzar el president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, al palau de Bellevue, el Rei va assegurar que els governants no han «d’ignorar» la crisi econòmica i social que està provocant la guerra i han de prendre mesures per garantir la «cohesió social».

L’Executiu alemany va anunciar a finals de setembre un macroplà de 200.000 milions d’euros en ajudes públiques per ajudar els ciutadans i les empreses a mitigar l’impacte de la factura energètica a les seves butxaques. La inflació va escalar en aquest país fins al 10% al setembre. El Govern espanyol ha mobilitzat per ara aquest any 35.000 milions d’euros.

Jazzistes catalans

«[L’espanyola i l’alemanya] som societats del benestar en les quals la llibertat de mercat es complementa amb la justícia social. Per això, no hem d’ignorar les inquietuds i preocupacions que la difícil situació econòmica està provocant en molts ciutadans. En conseqüència, s’han d’adoptar amb decisió les mesures necessàries per respondre a aquestes pors. És fonamental mantenir la cohesió social, davant les amenaces als fonaments de les nostres democràcies», va declarar a l’inici d’un àpat en què van participar 120 persones, entre les quals les principals autoritats de la República Federal d’Alemanya. Un quintet va interpretar dues peces musicals abans del sopar i entre els que van actuar es trobaven dos jazzistes de Barcelona: la trompetista i cantant Andrea Motis i el pianista Ignasi Terraza.

En el discurs, Felip VI va denunciar, com havia fet al matí en la seva primera trobada amb Steinmeier, la «dramàtica» situació que viu Ucraïna i va assegurar que ningú ha de subestimar «la força» que té la Unió Europea per respondre a la «greu amenaça» que suposa Vladímir Putin, a qui no va citar.

L’«any de les trobades»

El Rei va remarcar el bon moment de les relacions bilaterals entre els dos països i va batejar el 2022 com «l’any de les trobades», per la coincidència dels dos països en la reacció a la crisi derivada per la guerra de Rússia contra Ucraïna i la petició que França cedeixi i construeixi el gasoducte Midcat, per connectar la península Ibèrica amb Alemanya i que l’hidrocarbur pugui fluir. El país germànic era un gran dependent del gas rus fins que va començar el conflicte i el Kremlin va començar a tallar-li el subministrament com a mesura de xantatge.

«Fem una crida perquè Europa no permeti que ens divideixin», va reclamar Steinmeier en el seu breu discurs al matí juntament amb el Monarca. «Espanya i Alemanya defensem els mateixos valors, junts defensem una Europa forta i unida», va continuar.

El president alemany també es va referir a la necessitat dels governs de «recolzar les empreses i els consumidors en aquesta greu crisi» i va afirmar que «només, si tots els Estats són forts, Europa continuarà sent forta». «Espanya i Alemanya poden comptar l’un amb l’altre, sobretot en la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, on hi ha tant sofriment. Millones de refugiats busquen refugi en altres parts d’Europa i l’han trobat», va concloure.

Protocol ‘informal’

Notícies relacionades

A l’arribar a la residència al matí, després de passar revista els dos caps d’Estat al batalló d’honors als jardins de la residència oficial del president alemany, els dos, amb les seves respectives esposes, Letizia i Elke Büdenbender, es van acostar un grup de nens de l’escola bilingüe Joan Miró de la capital que van demanar autògrafs a Felip i Letizia. Va ser la nota de color d’una jornada que també va portar els Reis a fer una ofrena floral davant el Monument a les Víctimes de la Guerra i la Tirania.

Al migdia, Felip VI va visitar l’Institut Fritz Haber, enquadrat a la prestigiosa Societat Max Planck, i es va reunir amb el canceller alemany, Olaf Scholz, a la seu del Govern.