Poder Judicial

El Govern dona per fet l’acord del CGPJ: «L’estem forjant»

La portaveu de l’Executiu no aclareix en què quedarà la petició del PP de canviar la llei després que Feijóo hagi mostrat la seva disposició a posposar-lo uns mesos

El Govern dona per fet l’acord del CGPJ: «L’estem forjant»
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern dona gairebé per segur que hi haurà acord amb el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional tot i que no ofereix detalls sobre com es resoldrà l’assumpte que més els distancia: el canvi en la llei per avançar en la despolitització de la justícia.

Mentre prossegueixen les negociacions entre el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, va destacar «després de quatre anys estem avançant» per aconseguir un acord. «L’estem forjant», va remarcar. 

Per aquesta raó va esquivar posar l’accent en les diferències que són, precisament, si és necessari o no una modificació legal per donar més poder de decisió als jutges en l’elecció de l’òrgan que gestiona el Poder Judicial. Una cosa que el PP demana i Brussel·les recomana i que el Govern no veu convenient perquè la designació, apunten, correspon al Congrés, i perquè aquest canvi no compta amb suports parlamentaris suficients. 

No obstant el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va suggerir aquest dimarts que Pedro Sánchez s’ha compromès a abordar aquest canvi legislatiu però no ara sinó que es posposaria uns mesos. La portaveu va evitar referir-se a aquesta qüestió i va assenyalar que «es treballa per l’acord» i no s’ha de «posar el focus en la diferència». En tot cas, va recordar que l’Executiu és contrari a variar la llei però sense estendre’s massa. El seu missatge va ser que s’ha «d’acabar al més aviat possible amb aquesta anomalia», amb referència que fa gairebé quatre anys que els populars bloquegen la renovació del CGPJ amb tota mena de condicions. 

L’impuls a les negociacions es va produir aquest diumenge, a última hora de la tarda, quan el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, va fer públic la seva intenció de formalitzar la seva dimissió l’endemà davant la falta d’avenços en els converses entre el Govern i el PP. Aquest anunci va portar Pedro Sánchez a posar-se en contacte amb Feijóo aquell mateix dilluns.

Notícies relacionades

La mateixa trobada ja era un senyal que alguna cosa començava a moure’s en un assumpte que fa gairebé quatre anys que està bloquejat. Un i altre estan totalment concernits en el cop de porta de Lesmes i en les reiterades crides de Brussel·les. En la recent visita del comissari de Justícia de la UE, Didier Reynders, va deixar clar que s’havia de renovar el Consell i «immediatament» canviar la llei. Per la qual cosa la reunió no podia ser debades. 

I això és exactament el que va succeir. Després de tres hores de reunió, en les quals a la meitat es van incorporar Bolaños i Pons, les compareixences de tots dos van abonar que es conjuraven per donar una nova oportunitat a la negociació i fer-ho a més de manera urgent. Des de les dues parts s’assegura que el pacte es pot tancar en qualsevol moment.