Crisi institucional

Lesmes formalitzarà la seva dimissió amb cartes al Govern i al Rei

La renúncia no serà efectiva fins que es publiqui en el BOE, cosa que depèn del Govern

La llei preveu reemplaçar-lo amb Marín Castán de manera automàtica, al no poder nomenar el ple

Lesmes formalitzarà la seva dimissió amb cartes al Govern i al Rei
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

L’encara president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, formalitzarà avui la seva renúncia al càrrec amb cartes al Govern i a la casa reial. No obstant, com va anunciar aquest diumenge a última hora de la tarda, la dimissió no es farà efectiva fins que es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat, circumstància que depèn de l’Executiu, segons han informat aquest diari fonts de l’òrgan de Govern dels jutges.

El resultat més immediat de l’anunci de Lesmes va ser la reacció del president del Govern, Pedro Sánchez, que va convocar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a una reunió a la Moncloa aquest dilluns. Independentment de quin sigui el fruit de la trobada, els tràmits per formalitzar la dimissió continuen endavant i començaran formalment a través de l’enviament de les dues missives.

Notícies relacionades

Una vegada es faci efectiva amb la seva publicació en el BOE, es produirà el relleu de Lesmes pel president de la Sala Primera del Suprem, Francisco Marín Castán, ja que al ser el més antic és el que actua com a vicepresident de l’alt tribunal en funcions. Les fonts consultades assenyalen que la seva designació al capdavant del Suprem i del Consell es produirà de manera més o menys automàtica, malgrat l’oposició que ha trobat entre alguns vocals de l’òrgan de Govern dels jutges, que preferien el més gran, que seria Rafael Mozo.

En aquest sentit, aquestes fonts recorden l’informe del Gabinet Tècnic del Consell en el qual s’assenyala que la llei preveu la substitució del president quan marxa de manera anticipada pel vicepresident del Suprem. Afegeixen que ara mateix els vocals no en podrien elegir cap altre, perquè, a més de ser el relleu previst en la llei orgànica del Poder Judicial, no tenen capacitat per fer nomenaments més enllà dels del Constitucional.