Ruptura entre socis

Remodelació o eleccions: ¿què pot passar ara en el Govern de Catalunya?

Aragonès i ERC es preparen per governar en solitari després que JxCat hagi decidit abandonar el Consell Executiu

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya abandona el Govern. La militància del partit ha decidit, en una consulta interna amb el 55,73%, sortir del Consell Executiu –l’opció de mantenir-s’hi s’ha quedat en un 42,39%– i trencar amb Esquerra. El president Pere Aragonès haurà d’analitzar ara les opcions que té al seu abast per poder aguantar la legislatura, que s’allargarà, si no hi ha més contratemps, fins al 2025.

¿Què passarà a partir d’ara? El primer és que tots els consellers de Junts, que van posar el seu càrrec a disposició del partit, acabin presentant la seva dimissió a Aragonès. El cap del Govern haurà de firmar els seus cessaments i elegir set titulars per a les Conselleries que queden vacants: Polítiques Digitals i Territori, Salut, Drets Socials, Justícia, Economia i Hisenda, Acció Exterior i Govern Obert, Recerca i Universitats.

Aragonès treballa amb la idea de configurar un Govern monocolor, només d’ERC, amb la integració d’independents. Per ara, es descarta l’entrada dels comuns en aquest nou Executiu.

Govern en solitari

La sortida de Junts deixa ERC sense soci en el Palau de la Generalitat, però no implica ‘per se’ unes eleccions. De fet, els republicans afirmen que no convocaran a les urnes a causa del moment socioeconòmic en què es troba Catalunya pels alts nivells d’inflació i per la necessitat de tirar endavant uns pressupostos que permetin pal·liar els seus efectes i posar en marxa mesures, com el pla anticrisi que va anunciar Aragonès en la primera sessió del debat de política general amb una quantia d’uns 300 milions d’euros.

Ara bé, per evitar sumir-se en la inestabilitat permanent, ERC necessitarà la col·laboració del PSC i dels comuns, ja que la CUP ha passat a l’ofensiva des de l’oposició des que no van aconseguir pactar els comptes del 2021. Una oposició que ara compartiran amb Junts, que es prepara per exercir una confrontació constant contra Esquerra.

Notícies relacionades

Els socialistes i els morats estan disposats a bastir ponts de manera puntual. Els comuns sí que podrien estudiar, arribat el cas (i l’oferta), la seva entrada en l’Executiu, però el PSC ho descarta. Ara bé, el seu suport serà indispensable a partir d’ara per tirar endavant els Pressupostos de la Generalitat.

ERC no buscarà els socialistes per compartir l’Executiu al ser el seu principal adversari electoral, igual que Junts. I menys encara a les portes d’un multicicle electoral que serà determinant per al futur de tot el tauler polític. En aquest context, amb Junts fora de l’Executiu, la confrontació independentista aniria a més. De fet, des de la caserna postconvergent ja avisen que no ho posaran gens fàcil a Aragonès a partir d’ara.