Presumpte blanqueig i falsedat documental

Monedero denuncia indefensió al no poder accedir als informes clau del seu cas

El fundador de Podem assenyala que en la documentació que se li ha remès no hi consta ni l’informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que va donar peu a obrir la causa contra ell ni l’ofici policial que recull que pot tenir 92 comptes bancaris, ni tampoc la declaració del ‘Pollo’ Carvajal

Monedero denuncia indefensió al no poder accedir als informes clau del seu cas
1
Es llegeix en minuts

El cofundador de Podem Juan Carlos Monedero ha denunciat «indefensió» al no haver-li donat trasllat dels informes policials que van motivar que el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón acordés obrir una causa contra ell per presumpte blanqueig i falsedat documental.

Monedero ha dirigit un escrit al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, al qual ha tingut accés Efe, en el qual assenyala que en la documentació que se li ha remès no hi consta ni l’informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que va donar peu a obrir la causa contra ell ni l’ofici policial que recull que pot tenir 92 comptes bancaris.

Tampoc la declaració que va prestar l’exgeneral chavista Hugo Armando Carvajal, conegut com el ‘Pollo’ Carvajal i pendent d’extradició als Estats Units, que va donar origen a una altra investigació prèvia sobre el finançament de Podem que la Sala Penal va arxivar en consideració al criteri de la fiscalia.

Tot això, diu Monedero, li genera una «absoluta indefensió», ja que els documents que nodreixen la investigació, «majoritàriament referits» a ell mateix, no són secrets ni responen «a cap informació reservada».

Per això, remarca, «no es pot excloure, pràcticament de manera absoluta, l’accés de l’investigat al material» en el qual es basa el jutge per obrir la investigació.

Una investigació que està recorreguda davant la Sala Penal pel mateix Monedero al considerar-la prospectiva i que la Fiscalia de l’Audiència Nacional també ha recolzat arxivar.

La causa se centra en unes transferències entre l’empresa de Monedero, Caja de Resistencia Motiva 2 Producciones S. L., la mercantil VIU Europa i el Banco del Alba per elaborar un informe d’assessoria sobre els àmbits financers dels països de l’Aliança Bolivariana per als Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA).

Notícies relacionades

El jutge té sospites que alguns dels documents aportats per VIU Europa «podrien presentar evidents faltes d’exactitud entre la data de creació de l’arxiu i la data que apareix al mateix document».

Els oficis policials remesos per la UDEF indicaven que el Banco del Alba va abonar 425.000 euros a la Caja de Resistencia Motiva 2, propietat de Monedero, per un informe, i que des d’aquesta última mercantil es va fer un abonament a VIU Europa. Un moviment triangular de fons que, segons el jutge, presentava «trets característics d’operacions vinculades al blanqueig».