Els comptes de la Generalitat

Jaume Giró proposa augmentar el mínim exempt de l’impost de patrimoni de 500.000 a 700.000 euros

  • El conseller d’Economia defensa que els pressupostos incloguin aquesta modificació per ser «competitius» amb altres comunitats autònomes

Jaume Giró proposa augmentar el mínim exempt de l’impost de patrimoni de 500.000 a 700.000 euros

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, obre el meló de l’impost de patrimoni a Catalunya i ha proposat que els pressupostos del 2023 incloguin l’augment del mínim exempt dels 500.000 euros als 700.000 i deflactar l’IRPF. «Això no són grans patrimonis; són petits matrimonis. 700.000 euros, que és la immensa majoria del que les comunitats del territori espanyol tenen. Per tant, ser competitius amb ells», ha defensat en una entrevista a TV3 d’aquest divendres en la qual no ha concretat suports a la inciativa.

Així mateix, també ha avançat que els comptes catalans preveuen un increment retributiu per als funcionaris igual que el que ha projectat el Govern espanyol. «És de lògica que tots els funcionaris de l’Estat i, ens agradi o no, avui la Generalitat és Estat, han de tenir el mateix increment retributiu», ha argumentat.

Notícies relacionades

L’aposta sobre l’impost de patrimoni verbalitzada per Giró no la comparteixen ni ERC ni els comuns, que precisament aquesta setmana han votat junts al Parlament que no es facin modificacions fiscals d’aquest tipus. De fet, per a Aragonès i per a En Comú Podem, principal soci per aprovar els comptes, suposa una línia vermella que no s’eliminin tributs a les rendes altes. També el PSC s’ha posicionat en contra de modificar aquest tribut, que l’any passat va reportar a les arques catalanes més de 540 milions d’euros. Junts va aprovar en el seu últim congrés que s’havia de replantejar l’impost de patrimoni, mentre que es va mostrar partidari d’eliminar l’impost de successions.

En aquests moments, la negociació dels pressupostos està congelada, perquè els comuns consideren que primer cal esperar el resultat de la consulta de Junts per saber si Giró serà el conseller que lideri els comptes. Malgrat això, el PSC sí que continua oferint la mà i ha expressat que el seu desig, per una qüestió d’«estabilitat» en un moment de crisi, és que Giró continuï sent conseller.