Vvotació decisiva

La consulta de Junts: ¿qui vol sortir del Govern i qui vol quedar-s’hi?

Laura Borràs fa campanya per trencar l’Executiu i passar a l’oposició, posició avalada també per Puigdemont, mentre que la majoria de consellers volen continuar. Turull, per la seva banda, no es mulla

La consulta de Junts: ¿qui vol sortir del Govern i qui vol quedar-s’hi?
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Sortir o no sortir del Govern, vet aquí la qüestió que Junts es disposa a respondre en les pròximes hores, una decisió clau per a la governabilitat a Catalunya, però determinant també per al futur del partit. El degoteig de dirigents que prenen partit per una opció o una altra va ‘in crescendo’ a mesura que s’acosta la votació. De poc ha servit que inicialment la sindicatura electoral del partit reclamés «màxima neutralitat» als membres de la cúpula. La mateixa presidenta de la formació, Laura Borràs, ha explicitat que ella és partidària de la ruptura de la coalició amb ERC per passar a ser oposició, just el contrari del que han defensat la majoria de consellers.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha declinat finalment posicionar-se per afavorir la «cohesió i l’enfortiment» del projecte polític, i després de la petició de neutralitat que ha fet la sindicatura electoral, com ell mateix ha explicat per les xarxes socials. Tampoc ha revelat què pensa el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Amb aquesta radiografia, Junts posa en marxa una votació d’alt calibre que es tancarà aquest divendres a les cinc de la tarda.

Borràs, que afirma que el Govern presidit per Pere Aragonès ja no té «legitimitat democràtica», ha publicitat quin serà el seu vot en la consulta hores després que l’expresident Carles Puigdemont, que no forma part de la cúpula del partit però que manté la seva ascendència en l’espai, hagi retuitejat un article amb arguments a favor de sortir del Govern publicat per qui va ser el seu cap de gabinet i actual portaveu dels postconvergents, Josep Rius.

Notícies relacionades

Entre els partidaris d’anar-se’n també estan l’exvicepresident del Govern Jordi Puigneró, que va ser cessat la setmana passada per Aragonès; i el president del grup parlamentari, Albert Batet, que en del debat de política general va llançar la qüestió de confiança que va precipitar la crisi. Dels consellers, la d’Universitats, Gemma Geis, és l’única que aquest dimecres ha deixat clar que forma part d’aquest grup. També fan promoció per aquesta opció el secretari d’organització de Junts, David Torrents; l’exconseller Toni Comin, la secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, i els diputats Jaume Alonso Cuevillas i Francesc de Dalmases.

Per contra, el conseller Jaume Giró va ser dels primers en verbalitzar que ell vol continuar en el Govern. El van seguir la resta de membres de Junts en el Govern: Victòria Alsina (Exteriors), Lourdes Ciuró (Justícia) i Violant Cervera (Drets Socials). En aquest mateix bloc se situen els exconsellers Josep Rull, Joaquim Forn i Damià Calvet, així com l’exsecretari general del partit, Jordi Sànchez i el diputat David Saldoni. Una de les veus més contundents a l’hora de defensar que cal continuar a l’Executiu ha sigut Xavier Trias, el nom de la qual és sobre la palestra per ser alcaldable de Barcelona.