Les turbulències en l’Executiu

Els comuns reclamen a Aragonès que resolgui la crisi del Govern sense esperar la consulta de Junts

  • El partit de Jéssica Albiach considera que és el president qui ha de prendre la decisió i deixen clar que, passi el que passi, exerciran d’«oposició transformadora»

Els comuns reclamen a Aragonès que resolgui la crisi del Govern sense esperar la consulta de Junts

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els comuns, com el PSC, estan a l’espera de si el Govern es trenca o no per intervenir en l’assumpte. En el debat de política general Jéssica Albiach ja va anunciar que congelava la negociació d’uns pressupostos que, ara per ara, no saben si serà el conseller Jaume Giró qui els gestionarà. I aquest dilluns han buscat collar encara més Pere Aragonès perquè sigui ell i no una consulta de Junts que determini el futur de l’Executiu. És per això que han reclamat al president que en prengui una decisió abans de dijous.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, no s’ha aventurat a verbalitzar que el que pretén el seu partit és que ERC es desvinculi una vegada per sempre de Junts i que, per tant, Aragonès cessi els consellers postconvergents. «La decisió li correspon a ell, fa un any i mig que tenim un bloqueig insostenible», ha remarcat. Tot i que sí que ha deixat caure que no hi ha motius per creure que a partir d’ara funcionarà el que fa des del principi de la legislatura que és un «desgavell».

Però els comuns no han anat més enllà sobre què és exactament el que volen que passi i com es posicionaran ells si els republicans governen en minoria. Sí que han avançat que la seva voluntat serà continuar «exercint d’oposició transformadora». Un missatge que pretén deixar clar que, per més que ERC els tinguin com a primera preferència, ningú doni per fet que estan disposats a entrar en el Govern si Junts en surt.

Notícies relacionades

Conscients que en qüestió de dies la pressió pugui recaure en els possibles socis alternatius d’Aragonès, el partit d’Albiach cerca que per ara el focus se centri a la borrasca permanent que implica l’aliança independentista. «Junts no sap el que vol i ERC permet que li marquin el pas. Això és negatiu», ha insistit Mena. El seu argument és que l’Executiu dedica més temps a dirimir la seva pròpia crisi que la crisi que afecta la ciutadania. L’«autèntica fractura», ha afirmat, rau entre els que poden pagar la factura de la llum i els que no.

«Font d’inestabilitat»

No serà fins que Aragonès «recuperi el control» del Govern quan els comuns podran plantejar-se descongelar la negociació d’uns comptes que, han advertit, són «essencials per a la supervivència del país», però que no poden avançar mentre no es resolgui la crisi a la Generalitat. «Aragonès no es pot quedar a la sala d’espera mentre Junts decideix què vol fer i què vol ser», ha posat èmfasi Mena, que ha burxat en la «font d’inestabilitat» que és qui hauria, precisament, de garantir-ne l’estabilitat. Encara més en temps convulsos.