Després d’una protesta el 2017

Judici a dos policies per pegar un detingut a Prefectura

L’acusació particular demana quatre anys de presó i cinc d’inhabilitació per als dos policies, a qui acusa d’un delicte contra la integritat moral

Judici a dos policies per pegar un detingut a Prefectura

ACN

3
Es llegeix en minuts

L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimarts dos policies nacionals que van ser destinats a Catalunya per impedir l’1-O, per pegar en un ascensor de la Prefectura Superior de Policia, que no té càmeres, a un jove que van detenir quan tornava d’una manifestació «antisistema». Al banc dels acusats de la secció sisena de l’Audiència de Barcelona s’han assegut aquest dimarts els dos policies nacionals, així com el jove detingut, que està acusat d’un delicte d’atemptat a l’autoritat perquè, segons mantenen els agents, va clavar una manotada a un d’ells quan li van demanar que s’identifiqués.

En aquest cas de denúncies creuades, la Fiscalia només acusa el manifestant, per a qui demana dos anys de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat –i, alternativament, sis mesos per resistència–, al no donar credibilitat a la denúncia que el jove va presentar contra els policies, perquè ho va fer un mes i mig després del succés. Per la seva banda, l’acusació particular exercida pel detingut, Roger, demana quatre anys de presó i cinc d’inhabilitació per als dos policies, a qui acusa d’un delicte contra la integritat moral.

Els fets jutjats avui van passar l’11 de novembre del 2017, quan el jove, que tenia 21 anys, pujava per la Via Laietana de Barcelona per la vorera de davant de la Prefectura Superior de Policia, que estava fortament custodiada ja que havien transcorregut poques setmanes des de les càrregues de l’1-O. El Roger tornava amb un grup d’amics d’una manifestació «antifeixista» –en protesta per l’enjudiciament d’un grup de joves antisistema– que instants abans havien desfilat per davant de la Prefectura Superior de Policia, on, ha reconegut un dels seus acompanyants, s’havien corejat els habituals càntics i «imprecacions» contra la Policia Nacional.

Puntades de peu i empentes

A partir d’aquí, difereix el relat de fets de les dues parts: El Roger i els seus amics mantenen que diversos policies que custodiaven l’entrada a Direcció van creuar la vorera i, sense més ni més, van apartar l’acusat del grup, el van detenir i el van introduir a les dependències policials. Segons Roger, una vegada dins de la Prefectura un dels agents va començar a colpejar-li, però, a l’avisar-li l’altre que en aquest lloc hi havia càmeres, el van ficar a l’ascensor de l’edifici, on van entrar tres policies més que, «durant uns segons», li van estar clavant puntades de peu, empentes i una bufetada.

Notícies relacionades

Després d’aquest episodi, ha explicat el Roger, va ser traslladat a la comissaria de la Verneda per formalitzar la seva detenció i, en el camí, ha admès que va demanar «perdó» als policies, perquè, ha explicat, tenia por i volia que la situació acabés al més aviat possible. A les dues hores de sortir de la comissaria, va acudir al seu centre mèdic de referència a Premià de Mar (Maresme), on van emetre un informe de lesions que acredita que presentava contusions a un turmell i un eritema al rostre, ferida que és la que solen causar la bufetades, segons ha ratificat en el judici la metge que el va atendre.

La versió dels policies investigats és que el Roger va començar a increpar-los des de la vorera de davant de Direcció, dient-los «maricons» i amb l’amenaça que els «mataria», per la qual cosa diversos policies s’hi van acostar per identificar-lo. No obstant, han afegit, el jove va començar a fer escarafalls amb les mans mentre es negava repetidament a mostrar el seu carnet i va clavar una «manotada» a un dels policies quan li van indicar que havia d’entrar a la comissaria per ser identificat. Els policies han negat que posessin la mà a sobre al Roger –«jo no ho permetria» – i han insistit que el van immobilitzar seguint el «protocol» establert per a aquests casos

Temes:

Policia