Crisi en l’Executiu

Junts retira ara l’exigència de restituir Jordi Puigneró en el Govern

  • La postconvergència manté la voluntat que el Consell per la República tuteli la direcció estratègica del procés

Junts retira ara l’exigència de restituir Jordi Puigneró en el Govern

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esgotat ja el termini donat per Junts a Esquerra per aconseguir un acord que salvi el Govern, els postconvergents decideixen aquest dilluns la pregunta que sotmetran a la militància del partit en una consulta interna. Els canals de comunicació entre el president Pere Aragonès i el secretari general de JxCat, Jordi Turull, van estar oberts, amb més o menys intensitat, diumenge, però no van arribar a un pacte que reconduís la situació. Ara bé, a última hora de la nit, la postconvergència va rebaixar una de les seves exigències, la que exigia la restitució de Puigneró.

Junts va anunciar dijous passat que sotmetria a consideració de la militància la permanència o no en el Consell Executiu, però que, abans, intentaria conversar ‘in extremis’ sobre una sèrie de concrecions respecte a les tres condicions que, segons el seu parer, no compleixen el pacte de govern, que no va aclarir fins a la tarda següent: la restitució de Puigneró, que es creï un nou ‘estat major’ amb el Consell per la República com a ‘sanedrí’, que s’accepti la seva alineació a la taula de diàleg tot i que no sigui de consellers, i que hi hagi coordinació en el Congrés. Uns punts que, segons fonts del Palau, estan posades a mida per no ser acceptades, ja que formen part de les principals renúncies del partit si Aragonès les acceptés.

Al veure que no es desencallava la situació i que ERC mantenia que eren condicions innegociables, Junts va retirar la petició que Puigneró tornés al seu lloc. I és que, segons diverses fonts, el mateix exvicepresident va voler sortir de l’equació i va demanar a Turull que no s’utilitzés el seu nom per negociar amb ERC. En declaracions a RAC-1, ell mateix ha explicat que no va demanar al seu partit que inclogués la seva restitució com una de les condicions per poder reconduir la crisi, sinó que va ser una proposta que va formular Turull en la maratoniana reunió de la direcció de dijous passat, i que per a ell no era «cap inconvenient» si era «bo per a l’estratègia negociadora». Ara bé, va decaure al veure que la situació era inamovible.

Notícies relacionades

Fonts de la Presidència defensen que ahir a la nit se’ls va enviar via WhatsApp, de manera genèrica, que mantenia la voluntat que l’ens parainstitucional de Carles Puigdemont fos el comandament de la direcció estratègica (una mica inassumible per als republicans i que ja va protagonitzar els xocs per formar govern el 2021), però deixaven enrere la petició sobre Puigneró.

Aquestes veus es mostren a l’espera del que decideixi Junts en l’executiva d’aquest dilluns, per veure el sentit de la pregunta interna i poder veure cap a on es decanta la balança interna. Tot això, a més, amb la postconvergència dividida sobre la decisió que cal prendre, ja que diversos alts càrrecs i consellers defensaran activament que no hi hagi un divorci amb ERC. Sense anar més lluny, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha anunciat que s’ha donat d’alta en la formació per defensar aquesta opció, tot i que no podrà votar, ja que el cens només inclourà afiliats amb una antiguitat d’almenys sis mesos.