Als 11 anys de la dissolució de la banda

Mor Iñaki Larramendi, l’únic fundador d’ETA que continuava viu

Mor Iñaki Larramendi, l’únic fundador d’ETA que continuava viu
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Iñaki Larramendi, donostiarra i un dels cinc fundadors d’ETA el 1958, ha mort aquest divendres als 93 anys. Juntament amb Julen Madariaga, Manu Aguirre, Benito del Valle i José Luis Álvarez Emparanza ‘Txillardegi’, Larramendi va fundar l’associació estudiantil nacionalista, EIA, i EKIN, escissió de les joventuts del PNB, EGI, embrió d’ETA.

Notícies relacionades

Arran d’aquestes activitats estudiantils. Larramendi va ser detingut el 1950. Posteriorment, va ser posat en llibertat i detingut novament per la seva participació en un atemptat fallit el 18 de juliol de 1961, en el qual van fer detonar un artefacte amb què van intentar, sense èxit, que descarrilés un tren d’excombatents que viatjava a Sant Sebastià per celebrar l’aniversari de la sublevació franquista.

Sortida de la banda

Larramendi va abandonar ETA entorn de la Cinquena Assemblea, el 1965-1966, quan l’organització es va comprometre decididament amb l’activitat terrorista i va assumir els postulats dels moviments revolucionaris d’alliberament. Va continuar compromès amb el nacionalisme en la línia cultural i política de ‘Txillardegi’. Del grup inicial només va mantenir cert temps la seva militància revolucionària Madariaga, que va morir l’abril del 2021 als 88 anys.

Temes:

ETA