Política

El Congrés fa el primer pas per despenalitzar les injúries al Rei malgrat l’oposició de la dreta

PP, Ciutadans i Vox acusen el PSOE de votar a favor de la iniciativa d’ERC i Bildu per «acontentar els socis independentistes» de Pedro Sánchez

El Congrés fa el primer pas per despenalitzar les injúries al Rei malgrat l’oposició de la dreta
3
Es llegeix en minuts

El Ple del Congrés ha acordat aquest dijous tramitar la reforma del Codi Penalenviada pel Senat per despenalitzar les injúries a la Corona i l’ultratge a la bandera i els símbols nacionals i ho ha fet amb el rebuig de PP, Vox i Ciutadans, que havien presentat textos alternatius, per intentar frenar aquesta iniciativa. Aquestes tres iniciatives han sigut tombades amb els vots del PSOE, Unides Podem, Més País i els partits nacionalistes i independentistes, que han facilitat, així que la reforma impulsada al Senat per ERC i Bildu iniciï la seva tramitació al Congrés.

Els partidaris de la reforma han remarcat que el Consell d’Europa i les Nacions Unides han recomanat posar fi a aquests delictes. Així, la socialista Andrea Fernández ha indicat que «modificar aquests tipus penals no té per què generar indefensió» i que «sobreprotegir qualsevol institució pot afectar el dret a ser escoltat». En qualsevol cas, la dirigent socialista ha garantit que el seu grup «no permetrà «que el subtext d’aquesta reforma es converteixi en un afront a l’ordre constitucional».

Enrique Santiago, d’Unides Podem, ha assenyalat que la tipificació d’aquests delictes a Espanya causa «estupor» a Europa. «No crec que la monarquia sigui tan feble que necessiti aquest tipus especial reforçat», ha afegit.

La corona, «superprotegida»

Com Santiago, Jon Iñarritu, de Bildu, ha al·ludit a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans en aquesta matèria i ha posat èmfasi que aquests delictes són «obsolets» i serveixen per protegir «una institució que ja està superprotegida perquè és inviolable i irresponsable en tots els seus actes», un aspecte en què també ha incidit la portaveu adjunta d’ERC, Carolina Telechea. Des de la CUP, Albert Botran ha denunciat que és «una vergonya democràtica» que hi hagi «cantants empresonats» per cançons contra el Rei i també han recordat les causes contra Pablo Hasél o Valtònyc altres portaveus com Néstor Rego, del BNG.

Tant el PP com Vox i Ciutadans han retret al PSOE que en ocasions anteriors rebutgés revisar aquests delictes i l’han acusat –juntament amb Foro Asturias i Navarra Suma– d’acceptar fer-ho ara per acontentar els seus socis independentistes perquè ells facilitin la permanència de Pedro Sánchez a La Moncloa.

Alternatives

El PP ha defensat el seu text alternatiu per boca del diputat Eloy Suárez, que ha remarcat la conveniència de mantenir l’’statu quo’, deixant aquests delictes tal com estan ara en el Codi Penal. La seva aposta ha obtingut el suport de Vox i Cs.

Actualment, qui calumniï o injuriï «el Rei, la Reina o qualsevol dels seus ascendents o descendents, la Reina consort o el consort de la Reina, el Regent o algun membre de la Regència, o el Príncep o la Princesa d’Astúries, l’exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d’aquestes», serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a dos anys «si la calúmnia o injúria fossin greus», i amb la de multa de sis a dotze mesos si no ho són».

Notícies relacionades

Al seu costat, el diputat de Vox, José María Sánchez, ha titllat de «ximpleria» la reforma. En el seu text alternatiu, rebutjat per Ciutadans i que tampoc ha sumat el PP, els de Santiago Abascal apostaven per augmentar les penes per als delictes d’injúries o calúmnies de manera que si aquestes són greus es penin amb entre un i tres anys de presó i multes d’entre 12 i 24 mesos. També volien elevar les previstes per al delicte d’ultratge a Espanya.

El text alternatiu de Ciutadans, defensat pel seu portaveu adjunt, Edmundo Bal, plantejava modificar únicament l’article 490 de manera que les calúmnies o injúries al Rei o la seva família deixin de ser castigades amb presó i es penin només amb multes de 12 a 24 mesos si la calúmnia és greu o de sis a dotze mesos si no ho és. El PP ha optat per abstenir-se, mentre que Vox hi ha votat en contra.