Senat

El PSOE permet tramitar una proposició de llei que despenalitzaria les injúries a la Corona

  • Els socialistes avalen al Senat la iniciativa d’ERC i EH Bildu, que ara es debatrà al Congrés

El PSOE permet tramitar una proposició de llei que despenalitzaria les injúries a la Corona
3
Es llegeix en minuts

El Senat ha aprovat aquest dimecres la presa en consideració d’una proposició de llei per despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya a proposta d’ERC i EH Bildugràcies als vots favorables del PSOE i amb el rebuig frontal del PP i Vox.

Malgrat que en un primer moment el portaveu socialista s’ha mostrat crític amb la iniciativa, el PSOE ha acabat donant el seu recolzament i inclinant la balança perquè tirés endavant a la Cambra alta amb 145 vots a favor, 111 en contra i 2 abstencions. Després d’aquesta votació, la proposició supera el tràmit de la presa en consideració i passa al Congrés dels Diputats per al seu debat.

La iniciativa proposa suprimir del Codi Penal articles referits als delictes contra la Corona, entre els quals el 491, que imposa penes de presó de sis mesos a dos anys per qui utilitzi la imatge del Rei o Reina o qualsevol dels seus ascendents o descendents i perjudiquin el prestigi de la Corona.

Durant el seu torn d’intervenció, el senador socialista Artemi Rallo ha recordat que l’any passat el Congrés ja va avalar una proposta similar però de contingut «més integrador» i fins i tot ha censurat que la iniciativa d’ERC i EH Bildu té com a finalitat debatre sobre la legitimitat de la Monarquia en un moment «avantatgista». «Els espanyols assistim escandalitzats a unes notícies gens exemplaritzants i com tothom esperem respostes i explicacions. Ningú està per sobre de la llei», ha lamentat Rallo, abans de remarcar la defensa del PSOE del pacte constituent, però també d’una «actualització» de la Monarquia.

Unes paraules que al principi convidaven a pensar que els senadors socialistes no donarien el seu recolzament al text, si bé en el moment de la votació han acabat recolzant la proposta.

Des del PP, que ha rebutjat frontalment la iniciativa, les reaccions no s’han fet esperar. El seu portaveu al Senat, Javier Maroto, ha censurat a Twitter aquesta decisió, adoptada «per sorpresa de tothom», ha dit. «Sánchez té així uns dies més a la Moncloa. ¿Quin serà el preu de demà?», ha opinat.

Perquè el PP entén que la finalitat última de la reforma del Codi Penal és que «surti gratis» atacar la nació. «Vostès veuen en Sánchez un president que flaqueja i l’intenten esprémer perquè saben que està disposat a debilitar totes les institucions de l’Estat abans que debilitar-se ell mateix», ha emfatitzat la senadora Maria Salom, que ha defensat el rei emèrit per la seva tasca en defensa de la llibertat dels espanyols.

També des de les files de Vox han reprovat la iniciativa d’ERC ja que pretén, en paraules de la senadora Yolanda Melero, que es permetin «burles més grolleres, cruels i ofensives» cap a la Monarquia i símbols d’Espanya com la bandera.

Notícies relacionades

A la senadora d’ERC Laura Castel li ha tocat defensar la iniciativa, que considera imprescindible perquè Espanya respecti els estàndards internacionals en matèria de drets humans. «La legislació espanyola protegeix la Corona en detriment de la llibertat d’expressió», ha indicat, per després defensar que la inviolabilitat del Rei deriva que no se sotmeti a cap mena de fiscalització tret de la de l’opinió pública, per la qual cosa el càstig penal a aquestes conductes suposen una restricció al debat polític.

Alineats amb aquesta postura s’han mostrat Junts per Catalunya i Compromís, i el senador Carles Mulet ha protagonitzat una tensa i interrompuda intervenció per les queixes del grup popular després que el parlamentari es referís a un «imaginari» regnat on el seu cap d’Estat es lucrés amb la venda d’armes, defraudés Hisenda o s’exiliés a un país estranger. Les seves paraules han obligat la presidenta de la Cambra en aquell moment, Cristina Narbona, a cridar-lo a l’ordre, mentre el grup del PP insultava Mulet i aquest s’hi tornava amb els senadors populars.