Anunci d’Aragonès

El paquet de mesures anticrisi del Govern arribarà als 300 milions d’euros

  • El president anunciarà en el debat de política general una sèrie d’ajudes, sobretot directes, que es destinaran a famílies, llars vulnerables, joves i pimes per pal·liar els efectes de la inflació

El paquet de mesures anticrisi del Govern arribarà als 300 milions d’euros

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un pla d’ajudes per pal·liar els efectes de la inflació, valorat en uns 300 milions d’euros, segons va avançar EL PERIÓDICO, i una proposta per a l’autodeterminació. Aquestes són les dues potes del discurs que Pere Aragonès traçarà en el debat de política general al Parlament que comença aquest dimarts i finalitzarà divendres, amb la pausa de les jornades de dimecres i dijous en pausa per la celebració de diversos judicis, encara, sobre els fets de la tardor del 2017.

L’esquelet del paquet social es va perfilar ja la setmana passada. És a dir, per exemple, aquells col·lectius que serien beneficiats: les famílies, les llars vulnerables, els joves i les pimes. També hi haurà mesures per combatre l’encariment de l’energia i afavorir la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica.

Els 300 milions suposen un punt de partida perquè la proposta d’Aragonès no és un pla tancat, sinó que s’estima mal·leable, millorable i ampliable en funció de com evolucionin els esdeveniments econòmics i polítics.

Aquest esquelet s’ha anat perfilant durant el cap de setmana, mitjançant reunions entre la Conselleria d’Economia, a càrrec de Jaume Giró, la Conselleria de Presidència, de Laura Vilagrà, i el gabinet del president, fins a tancar-se l’acord aquest dilluns al migdia.

En el disseny del pla s’ha inclòs el repartiment de les partides pressupostàries entre els comptes d’aquest 2022 i els del 2023, que el Govern s’obstina a aprovar fins al punt d’assenyalar-los com el principal objectiu en aquest últim trimestre de l’any. El pla anticrisi compleix, per tant, una doble funció. La pròpiament pal·liativa, en un context de pujada de preus, de la cistella de la compra, de carburants i de crèdits hipotecaris, però també com a carta de presentació davant aquells que l’Executiu desitja com a socis en l’elaboració i aprovació de pressupostos: els comuns.

Són aquests, de nou, el mínim comú divisor entre ERC i Junts, tenint en compte que els republicans descarten els socialistes (tot i que Giró s’hi reuneixi); els postconvergents, als anticapitalistes, i la CUP, a tots els abans esmentats.

La pota del procés

Notícies relacionades

Quant a l’altra ‘pota’ del discurs, la qüestió territorial, Aragonès portarà a terme el que tenia planejat des de fa setmanes, això sí, després d’haver donat, ERC i Junts, una volta de tres setmanes per l’ultimàtum dels postconvergents al president, el 29 d’agost. Finalment, Aragonès farà la seva «proposta àmplia per a l’autodeterminació», tal com ell mateix la va definir fa setmanes.

Un pla amb un fons que no està dissenyat per ser la pista d’aterratge d’aquells sectors de Junts renuents a deixar el Govern, però que, en l’aspecte formal, pot ser presentat de manera més amigable per als seus socis. En qualsevol cas, el fons no és cap altre que l’apuntalament de l’estratègia republicana que passa per la negociació i l’eixamplament de la base favorable a un referèndum d’autodeterminació. És a dir, Aragonès desitja que la proposta «inclusiva» sigui complementària amb la taula de negociació, que ha entrat ja en un compte enrere que venç el 31 de desembre, i que sobrepassi l’àmbit de la mobilització ciutadana. És a dir, el pla conté algun tipus d’enllaç amb aquells sectors de la societat civil no merament independentistes.