Per no contestar a Vox

La fiscalia de Madrid demana sis mesos per a Baños mentre que Reguant com a aforada només s’enfronta a quatre

  • La diputada de la CUP s’ha vist beneficiada per la Fiscalia del Suprem que va rebaixar la petició inicial

  • Ella serà jutjada dimecres al Suprem, mentre que ell, dijous, als jutjats de Madrid

La fiscalia de Madrid demana sis mesos per a Baños mentre que Reguant com a aforada només s’enfronta a quatre

ACN / ÀLEX RECOLONS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’aforament de què disfruten els diputats i senadors té els seus avantatges. Tot i que no siguin poques les formacions polítiques que semblen repudiar-lo, sobretot quan no se’ls ha d’aplicar. En el cas de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant i del que era el seu company de partit Antonio Baños s’ha fet més que evident el seu avantatge. Ella s’enfronta a una petició fiscal de quatre mesos de presó i inhabilitació i ell de sis pels mateixos fets: negar-se a contestar a Vox en el judici del procés.

Ella serà jutjada aquest dimecres al Suprem i ell dimarts en un jutjat Penal madrileny. La diferència és que ella continua sent diputada del Parlament i, per tant, gaudeix de fur davant el Suprem quan el delicte que se li imputa es va cometre fora de Catalunya. En el seu cas, tots dos haurien comès el delicte de desobediència greu a l’autoritat que se’ls imputa a la seu del mateix Suprem, a Madrid, quan es van negar a respondre a l’acusació popular que exercia Vox.

Tribunal competent

Reguant havia de ser jutjada al Suprem el mes de març passat, però la vista es va suspendre i va ajornar fins aquest dimecres, a l’adonar-se el tribunal que s’havia obert judici contra ella per un jutjat que no era competent per a això, ja que com a aforada només podia fer-ho el Suprem. La vigília d’aquest judici Reguant s’enfrontava, igual com Baños, a una petició de sis mesos d’inhabilitació per la fiscalia de Madrid.

Notícies relacionades

Tanmateix, aquell dia la fiscalia del Suprem va presentar un nou escrit en el qual demanava quatre mesos, que és als quals finalment s’enfrontarà aquest dimecres davant la Sala Segona de l’alt tribunal. Previsiblement el ministeri públic madrileny seguirà el criteri marcat pels seus companys de l’alt tribunal amb Baños, però només ho pot fer al final del judici, en el moment en el qual elevi a definitives o modifiqui la seva qualificació provisional.

Fonts jurídiques van assenyalar a EL PERIÓDICO que aquest és l’únic moment processal en què el ministeri públic pot procedir a canviar la seva acusació, coincidint amb el final del judici, després d’haver presenciat tota la prova practicada. En el cas de Reguant es va fer abans, al passar en mans dels fiscals de Sala, compost pels de màxima categoria de la carrera fiscal.