En una pròxima vista

El Suprem obre judici oral contra Eulàlia Reguant per negar-se a contestar a Vox en el judici del procés

  • A l’haver comès el delicte a Madrid, la competència per jutjar la diputada es trasllada a l’alt tribunal

Entrevista a Eulàlia Reguant

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De vegades com menor és un presumpte delicte, més voltes fa entre òrgans judicials per ser jutjat. Sobretot, si l’imputat és un aforat. El Tribunal Suprem ha obert judici oral contra la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per jutjar-la per un delicte de desobediència greu a l’autoritat per negar-se a contestar a les preguntes que, com a testimoni, li va dirigir l’acusació popular que el judici del procés exercia Vox. El mateix tribunal els va imposar una multa de 2.500 euros i els va comminar a declarar si no volien que s’obrís el procediment judicial a què ara s’enfronten.

El Suprem ha resultat ser el competent per jutjar-la a causa de la seva condició de diputada del Parlament, cosa que li confereix fur davant el Tribunal Superior de Justícia català, pels fets comesos a Catalunya, i el Tribunal Suprem, quan són fora, com en aquest cas, que van passar a Madrid, en concret, durant el judici als líders independentistes per l’1-O. No obstant, fonts de l’alt tribunal van assenyalar a aquest diari que en principi no seran jutjats per cap dels jutges que va intervenir en el judici del procés.

Si bé els imputats poden negar-se a contestar a qualsevol pregunta o en part, els testimonis no: estan obligats a dir veritat i a respondre a qui els pregunti. Per això la negativa de Reguant i l’exdiputat de la CUP Antonio Baños a contestar a un «partit masclista, feixista i xenòfob» va acabar als jutjats.

Instrucció en un jutjat

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que la instrucció del cas es va seguir al Jutjat d’Instrucció número 10 de Madrid, que va arribar a obrir judici oral contra tots dos per un delicte de desobediència greu, fets pels quals el fiscal demanava per a Reguant i Baños una pena de sis mesos de presó.

No obstant, la condició d’aforada de Reguant ha fet que aquesta resolució es traslladés a l’alt tribunal, que és l’únic que pot jutjar-la. A partir d’ara, la diputada de la CUP disposa de 10 dies per oposar-s’hi i sol·licitar les proves que consideri oportunes per defensar-se.