Debat de política general

L’oposició burxarà en la «paràlisi» del Govern davant la crisi

  • PSC, comuns i CUP, principals socis per aprovar resolucions, criticaran a ERC i a Junts la seva disputa permanent

L’oposició burxarà en la «paràlisi» del Govern davant la crisi

MARIONA PUIG / ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Un debat de política general és sempre caleidoscòpic, però el marc del que s’acosta deixa poc lloc per a la sorpresa. Els tres principals partits de l’aritmètica del Govern per al ball d’aprovació de les propostes de resolució, el PSC, els comuns i la CUP, comparteixen que ERC i Junts estan més preocupats per la seva pròpia crisi de convivència que per la que afecta els ciutadans. Cada un d’ells amb una recepta diferent sota el braç, buscaran sortir airosos a costa de les esquerdes a la coalició en matèria econòmica i, també, en clau de procés. La petició unànime és «que s’aclareixin» i cada un d’ells n’intentarà arrossegar al seu terreny un, l’altre o tots dos.

Salvador Illa, líder dels socialistes, pujarà al faristol amb l’objectiu de reivindicar-se com l’alternativa estable en un debat que considera que s’ha convertit en una «qüestió de confiança» al president Pere Aragonès. La seva radiografia de la situació és que ni el Govern governa ni hi ha lideratge i que la borrasca permanent sobre la Generalitat amenaça d’instal·lar-se també al Parlament, en situació interina des de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta. El cap de l’oposició allargarà la mà sabent que aquest gest divideix encara més l’independentisme. Ell mateix va pronosticar que Junts acabaria reportant a Aragonès «més problemes» que ell mateix.

Per al PSC, que Aragonès llanci una proposta sobre l’autodeterminació és estèril, a més de considerar que no és una qüestió prioritària per a la ciutadania. Per això les seves propostes de resolució se centraran en «el que preocupa» els ciutadans: plans per fer front a la inflació i per ajudar les famílies i les empreses, però també en matèria d’infraestructures. És probable que en aquest capítol es tornin a repetir fotografies que ja es van produir l’any passat, com la del suport a l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat de la mà de Junts. Si una cosa intenta Illa és fer de frontissa entre els dos partits del Govern.

Els comuns buscaran allunyar ERC del seu soci per deixar en evidència que la fórmula del bipartit independentista no només està «esgotada» sinó que provoca «paràlisi» i contradicció a l’acció dels republicans. Entre les seves propostes inclouran el rebuig de l’ampliació de l’aeroport o del gasoducte Midcat, així com l’aposta per mantenir l’impost de patrimoni, una qüestió que divideix per complet els republicans i la postconvergència. Per al grup de Jéssica Albiach, el Govern no té un balanç positiu, però menys encara si s’analitza la seva acció per a la transformació verda que encapçala Aragonès. «Suspenen», insisteixen. Accelerada en renovals i una energètica pública que doni servei als ciutadans seran algunes de les peticions que vincularan també la negociació dels pressupostos aprofitant que tornen a ser socis preferents.

El diàleg com a conflicte

A la carpeta del conflicte polític, si bé el PSC posarà l’accent a reclamar per enèsima vegada que Aragonès convoqui la taula de partits catalans, els comuns estan disposats a fer estirades d’orelles tant a socialistes com a independentistes. Demanaran que la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern central s’afanyi per avançar en la desjudicialització abans de final d’any. La via negociada per la qual aposta ERC, que en aquest terreny trobarà més comoditat amb Albiach que amb Junts, tornarà a ser un maldecap per a la coalició.

Notícies relacionades

Sobretot perquè aquí també la CUP alçarà la veu amb una proposta per intentar sortir de l’atzucac en el qual hi ha el procés i obrir «un nou escenari» que inclogui recórrer a l’àmbit internacional. L’any passat, els cupaires es van quedar sols reclamant un nou referèndum el 2023. Els anticapitalistes acusaran ERC i Junts d’estar «entorpint amb batalles partidistes i buides» l’acció de govern en un moment de «grans necessitats» dels catalans. Les seves propostes inclouran que es frenin els desnonaments, que s’avanci cap a la farmacèutica pública o que es posi fi a les «privatitzacions encobertes» a educació.

A l’espera de saber en quin estat de salut arriba el Govern al debat de dimarts, el gran dubte serà si saltaran més espurnes amb l’oposició o bé entre socis. El debat no serà només un termòmetre de les relacions, sinó l’avantsala d’una setmana marcada per l’efemèride del cinquè aniversari de l’1-O. Fins dissabte que ve encara hi ha molt temps per sumar més girs de guió.