Tensió entre socis

Junqueras critica que Junts «amenaci» de sortir del Govern mentre Giró vol pactar els comptes amb el PSC

El líder d’ERC afirma que el seu partit està disposat a assumir l’Executiu en solitari i remarca que la majoria de dirigents exconvergents no estan disposats a trencar

Veu «impossible», «contradictori» i «un error estratègic» que els pressupostos s’acabin acordant amb els socialistes

4
Es llegeix en minuts
ACN

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha censurat que Junts «amenaci constantment» de sortir del Govern i que, alhora, el conseller d’Economia, Jaume Giró, vulgui pactar els pressupostos de la Generalitat amb el PSC. En una entrevista amb l’ACN difosa aquest dissabte, Junqueras «poc raonable» que el partit de Laura Borràs estudiï abandonar l’Executiu i que, en canvi, no es plantegi abandonar la Diputació de Barcelona. L’exvicepresident prefereix que Junts no trenqui l’Executiu català, però assegura que ERC està «disposada» a assumir «totes les responsabilitats», fins i tot un govern en solitari. Així mateix, el líder republicà veu «molt poc democràtic» que Junts vulgui «imposar» el criteri dels seus quatre diputats al Congrés als 13 que té ERC.

«És millor que no abandonin el Govern. Al contrari, amb la feina que tenim com a país, volem que continuïn, i els animem a continuar», afegeix, mentre ha defensat que ERC i Junts facin perdurar la coalició a la Generalitat, una cosa de la qual s’ha mostrat «convençut» que serà així. El també exconseller d’Economia i Hisenda constata que Junts sempre acaba optant per continuar a l’Executiu i argumenta que «pràcticament tots els seus dirigents» li asseguren que no tenen «cap intenció» d’abandonar-lo.

No obstant, Junqueras remarca que «sembla poc raonable» que el partit que lideren Borràs i Jordi Turull «amenacin» d’anar-se’n del Govern i, en canvi, no es plantegin trencar el pacte de la Diputació de Barcelona o els governs dels Consells Comarcals on Junts ha «regalat» la presidència als socialistes. «És una contradicció que respon a les seves disputes internes i els animem a superar-les», afegeix.

Junqueras reitera que ERC prefereix donar continuïtat i estabilitat al Govern. I, tot i que rebutja especular sobre un possible escenari de ruptura del pacte que porti els republicans a governar en solitari, el president del partit remarca que és «evident» que Esquerra està «sempre disposada a assumir totes les responsabilitats».

Condicions de Junts

Junts ha posat tres condicions perquè ERC «adreci» l’agenda independentista del Govern i compleixi, diuen, amb el pacte de govern: reprendre l’espai de direcció estratègica de l’independentisme; coordinar l’acció dels grups a Madrid; i que la taula de diàleg abordi l’amnistia i l’autodeterminació. Junqueras respon a cada una de les tres exigències dels socis de Govern.

D’una banda, el president d’ERC opina que l’àmbit en el qual s’ha de dibuixar «qualsevol estratègia» és, sobretot, entorn del Parlament, el Govern i el seu president. Així mateix, insisteix que el «primer pas» perquè hi hagi un «consens estratègic» és que algú plantegi una estratègia «diferent» de la d’ERC. Junqueras defensa que, ara mateix, l’única proposta que hi ha sobre la taula és la del seu partit.

En segon lloc, Junqueras destaca que Junts «s’ha trencat» dins del Congrés dels Diputats i que ara només té quatre diputats, pels 13 que té ERC. Al Senat, Junts té cinc senadors pels 14 dels republicans. En aquest sentit, al líder d’Esquerra li «sembla molt poc democràtic» que Junts vulgui «imposar el criteri» dels seus quatre diputats als 13 d’ERC. «Hi ha plantejaments que estan una mica fora de lloc», afegeix.

En aquesta mateixa línia, l’exvicepresident de la Generalitat troba «evident» que, si hi ha d’haver un «front unitari», s’ha de construir al voltant de la força majoritària i no «en contra». A més, creu que s’ha de generar «al voltant» del president de Catalunya, i tampoc «en contra».

Amnistia i autodeterminació

Finalment, sobre els objectius de la taula de diàleg, Junqueras troba «del tot sobrera» la condició de Junts perquè, segons el seu parer, ja es compleix «àmpliament». El cap de files d’Esquerra constata que la taula és per parlar de l’amnistia i l’autodeterminació, tal com reclama Junts i consta a l’acord de Govern: «Està àmpliament demostrat que és el que fem», argumenta.

Notícies relacionades

En un altre àmbit, Junqueras carrega contra el conseller Giró per obrir la porta a pactar els pressupostos de la Generalitat per al 2023 amb el PSC, en una posició que creu tenir una «coherència millorable». «Com és possible que un partit es plantegi abandonar el Govern perquè considera que no som prou explícits en el camí cap a l’amnistia i l’autodeterminació i, en canvi, els seus consellers creguin que els pressupostos s’han de votar amb aquells que estan en contra de l’amnistia i l’autodeterminació, i considerin que han de regalar la presidència de la Diputació de Barcelona al partit que està en contra», es pregunta.

Junqueras veu «impossible», «contradictori» i «un error estratègic» que els comptes s’acabin pactant amb el PSC, perquè creu que allunyaria el Govern dels seus objectius sobre l’amnistia i l’autodeterminació: «ERC no ho comparteix i dona un costat absolut al president de la Generalitat», que defensa que els comptes s’han d’aprovar amb la CUP i els comuns.