Crisi entre socis

Dirigents de Junts qüestionen que la consulta interna hagi de preguntar si cal sortir del Govern

  • Alguns postconvergents són partidaris de recompondre la relació amb ERC i centrar-se a reivindicar el treball dels seus consellers

Dirigents de Junts qüestionen que la consulta interna hagi de preguntar si cal sortir del Govern

EFE / David Borrat

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Dirigents de Junts qüestionen que la consulta interna que duran a terme hagi de preguntar necessàriament si cal sortir o no del Govern i demanen centrar la qüestió en com faran complir l’acord amb ERC i el full de ruta que han de seguir. Així ho han explicat diverses fonts consultades per Europa Press, que coincideixen a destacar que és un debat present entre els membres de la direcció però també entre els afiliats i les bases del partit.

En la ponència política de juliol, Junts va acordar que valoraria el grau de compliment de l’acord de govern amb els republicans i que avaluaria les mesures a adoptar sense descartar-ne cap, i el text afegeix: «En aquest escenari, Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no en el Govern o adoptar altres iniciatives adequades a la situació». De fet, el sector pròxim a la presidenta del partit, Laura Borràs, sempre ha advocat per sortir del Govern i no era partidari, ja en un inici, de l’acord de govern amb ERC, mentre que els consellers de Junts i els afins al secretari general, Jordi Turull, aposten per continuar formant part de l’Executiu català.

Més enllà dels que s’han pronunciat obertament sobre això, com el conseller d’Economia, Jaume Giró, en el si de la direcció hi ha postures diferents sobre com cal enfocar la consulta –que totes les parts veuen «inevitable» celebrar–. «La qüestió és si el treball s’està fent bé o no. Sortir o no del Govern ha de ser el resultat d’aquest debat», ha assegurat una de les fonts partidàries de quedar-se en l’Executiu que aposten per intentar recompondre la relació amb ERC i per reivindicar el treball que estan realitzant els consellers de Junts.

Tot i que acusen els que volen sortir del Govern d’estar «forçant la màquina» i d’exercir pressió perquè se celebri la consulta, destaquen que serà la direcció de Junts la que haurà de reflexionar i traslladar la seva proposta al Consell Nacional, que està previst que es reuneixi el dissabte 22 d’octubre. En contraposició, d’altres apunten que, tot i que es faci una pregunta «ambigua», ha d’aparèixer la qüestió de si cal sortir o no del Govern i defensen que així ho estableix la ponència política del partit.

Arran d’aquest debat, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va reivindicar que Junts és un partit amb debat intern, sensibilitats diferents i democràcia interna i va recordar que en el congrés van aprovar per unanimitat el que havien de fer en relació amb el pacte de govern: «Com a militant, jo m’expressaré en la consulta», va exposar. Encara no hi ha data per a la consulta, tot i que les fonts consultades no veuen possible celebrar-la com a mínim fins després del Consell Nacional d’octubre.

Notícies relacionades

Allunyen l’ultimàtum

A l’espera que la setmana que ve se celebri el debat de política general en el Parlament, veus del partit han criticat l’estratègia que s’ha seguit perquè entenen que s’ha donat la clau del debat a ERC: «No els pots regalar els elements que acabaran definint la teva posició. No pots marcar com a límit una data». Després que Turull recalqués a l’agost que així no poden seguir després de l’auditoria de Junts sobre el pacte de govern, sospiten que el partit imposés un ultimàtum al vincular la continuïtat del Govern a un gest dels republicans en el debat, malgrat que en l’última setmana han atenuat l’advertència.