OFENSIVA FISCAL

Moreno reprèn la seva seu a Catalunya dos anys després d’anunciar-la i en plena ofensiva fiscal

El seu objectiu és atraure empreses i captar inversions

Moreno reprèn la seva seu a Catalunya dos anys després d’anunciar-la i en plena ofensiva fiscal
3
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El Govern andalús assegura que, «aquesta vegada sí», impulsarà l’obertura d’una seu de la Junta d’Andalusia a Catalunya. Va ser Juan Manuel Moreno qui va anunciar anys enrere l’obertura d’una delegació, com la que hi ha a Madrid, a Barcelona. El president va informar el gener del 2020, fa gairebé tres anys, a la seu del Parlament andalús, que procediria a obrir aquesta delegació per «combatre el separatisme» –el sisme polític del procés era llavors molt més fort– i per atraure empreses i captar inversions, va explicar en seu parlamentària.

El decret d’estructura de la Junta d’Andalusia que es va aprovar el setembre del 2020, mesos després de l’anunci, ja incloïa aquesta nova delegació a l’organigrama. L’Oficina de la Junta d’Andalusia a Barcelona, adscrita, com la de Madrid i Brussel·les a la conselleria de Presidència, que llavors ocupava l’avui número tres del PP, Elías Bendodo. Es va crear i es va definir, però mai es va dotar de personal ni de contingut. Ara el Govern andalús, en plena pugna fiscal, assegura, com va avançar ‘El Español’, que sí que impulsarà aquesta Delegació catalana i treu del calaix aquest anunci que havia oblidat.

Llavors, ja el discurs del president andalús era clar, va explicar que amb aquesta oficina mirava de captar inversions i obrir als empresaris catalans «afectats per la crisi creada per l’independentisme» de bat a bat les portes d’Andalusia. És el mateix que repeteix Moreno aquests dies després d’aprovar el seu Govern una nova baixada d’impostos que suposa rebaixes en els tres primers trams de l’IRPF, la supressió de l’Impost de Patrimoni amb l’objectiu que grans fortunes s’estableixin a Andalusia i l’eliminació del cànon de l’aigua. Un paquet que traurà a les arques públiques més de 360 milions d’euros, que se sumen a baixades anteriors que resten 900 milions d’euros de recaptació.

Moreno ha aprofitat aquestes rebaixes fiscals, que va anunciar dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid, per fer picades d’ullet als empresaris del país, demanant-los que se censin a Andalusia, especialment als de la capital i als catalans. A ells es va dirigir expressament aquest dimarts: «Els dic als empresaris catalans: aquí hi ha la seva terra. A Catalunya hi ha impost de successions i donacions, aquí no. Allà hi ha impost de patrimoni. Aquí no. I aquí no ens independitzarem mai, som orgullosa part d’Espanya». Unes paraules que va rebre el retret de la Generalitat, que li va demanar que deixi els catalans «en pau» i va denunciar la seva «subhasta populista» d’impostos.

Notícies relacionades

Que la Junta d’Andalusia tingui seu a Catalunya no és nou. El Govern socialista de Manuel Chaves ja va obrir una oficina a Barcelona com a delegació de la Junta per a Catalunya, les Balears i València. Un conveni firmat amb la Diputació de Barcelona cedia un pis a la capital catalana i la Junta pagava el personal. Va tancar definitivament el 2015. Llavors el PP criticava el «malbaratament» en «ambaixades» de la Junta. Mai han sigut ambaixades, sinó seus del Govern, com té punts de l’Agència Extenda, oficines que ajuden els empresaris andalusos a internacionalitzar el seu negoci, en desenes de racons del món. El PP a l’oposició criticava un desplegament que la patronal andalús sempre ha aplaudit i que ara el Govern de Moreno assumeix.

Quan Moreno va anunciar, fa dos anys, aquesta seu de la Junta a Catalunya ja havia llançat altres mesures no exemptes de polèmica. La Junta va aprovar una línia d’ajudes per a la immersió lingüística, dins de les subvencions aprovades per la Junta per a les cases d’Andalusia a Catalunya, de 100.000 euros. Una partida simbòlica, pactada amb Vox, llavors socis del PP, que, van explicar, anava encaminat a fer classes de castellà als andalusos obligats al català és les escoles. Finalment van quedar en simples subvencions a aquestes cases d’Andalusia.