Debat sobiranista

L’ANC tanca la ronda amb els partits sense obtenir cap suport per a la DUI

  • L’entitat independentista demana ara la creació d’una «àrea de confluència» i manté l’aposta per una llista cívica a les catalanes

L’ANC tanca la ronda amb els partits sense obtenir cap suport per a la DUI
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC ha tancat la ronda de contactes amb els partits independentistes amb representació parlamentària sense obtenir cap suport al seu pla de declarar la independència la tardor del 2023, aprofitant la presidència espanyola de la UE i, per tant, argüeix l’entitat, la incapacitat de l’Estat per reprimir violentament la secessió. Ni ERC, ni la CUP, ni dies abans Junts, els ‘actors’ interpel·lats per l’organització aquest dimecres s’han afegit a la iniciativa.

La reunió amb els republicans reunia certa dosi de morbo, en vista dels antecedents: l’absència del partit en lamanifestació de la Diadaorganitzada per l’ANC i, 48 hores després, la tensa reunió de Dolors Feliu, presidenta de l’entitat, amb la cúpula republicana de l’Executiu, en la qual va rebre el primer cop de porta a la DUI en poc més d’un any.

El vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona, que va liderar la delegació de l’Assemblea davant l’absència de Feliu, va afirmar després de la doble reunió que l’entitat aposta per la «mobilització sostinguda al carrer». «Ens sentim amb força per tirar endavant aquest full de ruta», va assegurar a tall d’advertència i va sentenciar: «Els partits, com abans de l’1-O, obeeixen quan la gent empeny des de sota. La reflexió és que el poble mobilitzat és el que empenyerà els partits a anar cap al full de ruta que volem implementar».

Amb tot, l’ANC va complementar la fermesa en el seu pla amb una posició més dialogant. Segons Pesarrodona «amb ERC hem vist punts de confluència, però encara hi ha bastants distanciaments. Per tant, hi ha la necessitat absoluta que tot el moviment independentista ha de continuar parlant» i, després de demanar als tres partits parlamentaris que, en el debat de política general de la setmana que ve a la Cambra catalana «parlin» del seu pla per al 2023, va advocar «per tornar a teixir ponts de diàleg» entre «tots» els integrants del moviment independentista. Fonts republicanes van despatxar amb un «ha sigut un intercanvi d’opinions» la valoració de la reunió.

Desig unànime amb matisos

Notícies relacionades

És a dir, cada un amb els seus matisos, l’ANC s’afegeix així a la petició que va fer Òmnium Cultural de crear un nou ‘estat major’, una cosa que tant Junts com ERC veuen amb bons ulls, una vegada s’ha apartat l’ultimàtum que els postconvergents van plantejar a l’agost i pel qual van amenaçar de sortir del Govern si no es pactava aquest espai de coordinació abans del debat de la setmana vinent.

Pesarrodona va titllar d’«immensa necessitat» el naixement d’aquesta «àrea de confluència». «Tothom està amb un objectiu claríssim d’aconseguir la república catalana. Per això hem de trobar ponts de diàleg entre tots. Això els ho hem deixat molt clar als tres partits», va dir el vicepresident de l’ANC.