Baròmetre de setembre

El PSOE torna a posar-se al capdavant i avantatja el PP en set dècimes, segons el CIS

Fa dies que dirigents del PSOE i càrrecs de la Moncloa diuen que Pedro Sánchez estaria recuperant el terreny cedit a Alberto Núñez Feijóo; el baròmetre del CIS ho ha confirmat

L’entitat que presideix José Félix Tezanos dona un punt més al Partit Socialista i el situa en un 29,2% d’estimació de vot; al PP li treu 1,6 punts i el col·loca en un 28,5

El PSOE torna a posar-se al capdavant i avantatja el PP en set dècimes, segons el CIS
3
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

L’estiu s’ha posat fatal al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que presideix José Félix Tezanos. Al juliol, el mandatari gallec es va posar primer en estimació de vot, cosa que va fer saltar les alarmes a la Moncloa i a Ferraz, seu del Partit Socialista. Si als baròmetres en els quals els populars ni oloren la victòria de sobte es posen primers, és que alguna cosa no està anant bé. Després de la clatellada de les eleccions andaluses del juny, aquest sondeig del juliol va provocar una davallada important.

Però l’estiu sembla que ha recol·locat les coses. El PSOE torna a ser primer al baròmetre de setembre, fet entre els dies 1 i 10. Torna al liderat amb un 29,2% en estimació de vot i supera, per tant, el PP, que pateix un revés al caure al 28,5%. L’agost ha injectat un punt més als socialistes (del 28,2 de juliol al 29,2 d’ara) i n’ha restat un i mig als populars (del 30,1 al 28,5).

Així que la demoscòpia espanyola torna a com estava abans de les vacances: el CIS d’una banda i totes les altres empreses, de l’altra.

La taula d’estimació de vot del Centre que presideix Tezanos aporta altres resultats interessants: un és el declivi de Vox. La formació de Santiago Abascal està en descens des del maig. Va registrar llavors un 16,6%, va baixar al juny molt poc, el 16,5; i es va escalabrar al juliol a l’obtenir un 12. El setembre confirma la tendència: se’n va al 10,3.

L’altra pota, petita, de la dreta és Cs, que troba en el sondeig publicat aquest dijous un motiu d’alegria després d’una successió d’implacables males notícies. Ha millorat en poc més d’un punt. Hi ha el partit liberal immers en un procés catàrtic, buscant rumb, amb Inés Arrimadas qüestionada, i resulta que el CIS li dona una estimació de 2,8% quan al juliol va ser de l’1,7. El de fa dos mesos va ser un baròmetre tan nefast per a Ciutadans que fins itot Més País el va superar. Ja no. Les sigles que representa Íñigo Errejón en el Congrés es manté en l’1,9.

Unides Podem aconsegueix un resultat desconcertant. És tercera força política a causa de l’ensorrament de Vox, però no ha superat el número de juliol, que va ser boníssim. Es va posar amb més de 13% dels vots, però al setembre no ha pogut arribar a aquest llindar (12,8). La marca obtinguda, amb tot, podria donar ànims a les files d’Irene Montero, Ione Belarra i Yolanda Díaz perquè continuen sent les xifres més positives de l’any.

Sánchez rep avisos

El PSOE torna al camí del 30% d’estimació de vot, per tant. No hi arriba, perquè aconsegueix un 29,2, però segons el CIS es col·loca en molt bona posició en aquesta particular cursa electoral. Des que va arribar Feijóo al lideratge del PP ha disminuït la confiança socialista en la victòria. Amb Pablo Casado mai va estar en dubte. Aquest baròmetre de setembre és molt benvingut a Ferraz.

Però altres paràmetres no semblen tan encoratjadors. Per exemple, quan el CIS pregunta als enquestats qui volen de president en aquest moment, un 21,3% cita el nom de Pedro Sánchez. És menys que el percentatge que va respondre el mateix al juliol. Podria consolar-se el PSOE si veu el número que aconsegueix el líder del PP, un 17%.

Notícies relacionades

Així mateix, el president segueix en nivells de desconfiança alts, per sobre del 68%, un punt més que Feijóo.

I una altra dada que convé tenir en compte. El paràmetre vot+simpatia el guanya el Partit Popular amb un 24,3%, cinc dècimes més que el PSOE. Ja va guanyar aquí al juliol. Això indicaria que cada vegada més gent se sent més pròxima a les sigles que representa l’expresident de la Xunta de Galícia. La Moncloa i Ferraz ho han de tenir en compte. Tot i que el baròmetre del CIS del setembre seria l’inici de la remuntada demoscòpica, no tots els ingredients de la cuina de José Félix Tezanos encaixen harmoniosament. Harmoniosament per a Sánchez.