Els socis en el Govern

Vilagrà descarta que el Consell per la República de Carles Puigdemont lideri el procés

  • La consellera defensa que el lideratge d’una possible direcció estratègica independentista ha de recaure en Pere Aragonès i el seu Govern

Vilagrà descarta que el Consell per la República de Carles Puigdemont lideri el procés

MARTA FERNÁNDEZ JARA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
EFE

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà (ERC), ha descartat que el Consell per la República, entitat parainstitucional que presideix Carles Puigdemont des de Bèlgica, lideri una possible direcció estratègica independentista, i ha recordat que aquest paper ha de recaure en Pere Aragonès i el seu Govern.

En els últims dies, partits i entitats independentistes debaten com reactivar un espai de coordinació estratègica –com l’estat major del procés que va preparar a l’ombra el referèndum de l’1 d’octubre de 2017– per superar la divisió a les seves files que es va posar de manifest en la Diada de l’11 de Setembre.

Si bé Junts exigeix des de fa mesos reactivar aquest espai, va ser precisament en la Diada quan el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, va anar més enllà i va proposar incloure en aquest nou estat major «nous agents» independentistes, més enllà d’ERC, Junts, CUP, l’ANC, el Consell per la República i la mateixa Òmnium.

En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, a Vilagrà li han preguntat si aquesta direcció estratègica hauria d’estar comandada pel Consell per la República, com s’insisteix habitualment des de Junts, una cosa que provoca, en canvi, recel a les files republicanes.

«Les institucions, que són les que fan els passos clau i contundents per arribar a un procés d’independència, són les que han de liderar el procés independentista, evidentment amb el lideratge d’Aragonès i d’un Govern compartit, divers i plural», ha respost la consellera. Vilagrà ha insistit que qui culmina el procés «són les institucions», si bé ho han de fer acompanyades de «partits, societat civil i ciutadania».

I sobre aquesta possible direcció estratègica independentista, ha considerat «necessari» que «hi hagi un espai en el qual ens puguem coordinar, però amb propostes tangibles, concretes i guanyadores»: «No té sentit fer plantejaments de desitjos. Un marc estratègic compartit és el que ens ha de permetre crear aquestes condicions».

Retrets al pla de l’ANC

La consellera ha tornat a donar un cop de porta a la proposta de l’Assemblea Nacional Catalana per declarar la independència en la segona meitat del 2023, aprofitant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, una idea que l’ANC va posar sobre la taula en la seva cimera d’ahir amb el president català i altres entitats independentistes, que desconeixien totalment aquesta proposta.

«La independència no s’improvisa. Som un govern seriós que treballa amb plantejaments tangibles i fets concrets», ha asseverat Vilagrà, que ha criticat que l’ANC fes un plantejament «precipitat i improvisat» i que la mateixa entitat «va reconèixer que havia tancat poques hores abans» de la reunió, ha afegit.

Però el pla de l’ANC va generar una nova divergència en el si del govern de coalició, quan poc després que Aragonès i Vilagrà (ERC) descartessin públicament la idea, el vicepresident Jordi Puigneró (Junts) es desmarqués d’aquest cop de porta al matisar que en el si del Govern no s’ha debatut encara aquest tema.

Notícies relacionades

Vilagrà s’ha mostrat irònica amb aquesta postura de Puigneró: «És una mica estrany, perquè ni el vicepresident ni cap conseller de Junts mai han fet dins del Govern un plantejament d’aquest estil, de declarar la independència de manera precipitada. En el Govern no hi ha discrepàncies i ho aprovem tot per unanimitat».

Finalment, ha considerat que per a ERC els «socis prioritaris» per aprovar els Pressupostos catalans són la CUP i els comuns, distanciant-se de la postura del conseller d’Economia, Jaume Giró (Junts), que va incloure entre aquests socis potencials també el PSC.