Conferència del president d’ERC

Oriol Junqueras es vanta a Madrid que el seu pas per la presó «li ha obert moltes portes internacionals»

  • El líder d’ERC demana a Salvador Illa que aclareixi el seu paper en el Govern durant el ‘Catalangate’»

  • Assevera que «la Constitució no pot impedir els principis democràtics»

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Oriol Junqueras ha traslladat aquest dimecres a Madrid el discurs d’ERC sobre, sobretot, del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol. Un discurs que el republicà va definir com a democràtic i inclusiu. I molt dialogant. Però no exempt ni de contundència, ni d’una mordacitat desafiadora i fins i tot provocativa. Només va fer una referència al seu pas per la presó i va ser per presumir que la «repressió» ha multiplicat el nombre de contactes dels independentistes amb la comunitat internacional. I parlant en primera persona «va agrair» el seu pas per la presó: «Ara obro moltes més portes que abans de ser a la presó».

Davant una audiència «expectant», segons va definir un membre de la comitiva republicana, Junqueras, d’una banda, va repetir el rebuig de la proposta de l’ANC de realitzar una declaració d’independència a la tardor del 2023 i, de l’altra, va desenvolupar que la celebració d’un referèndum d’autodeterminació és «absolutament inevitable».

«Segur que hi haurà referèndum, perquè deriva del principi democràtic. I fins i tot el Tribunal Constitucional ha apuntat que la mateixa Constitució no pot ser un impediment per al desenvolupament democràtic», va dir Junqueras abans de recolzar-se en una sentència del Tribunal Suprem canadenc que apunta a l’obligació dels poders públics de donar una resposta democràtica a tota minoria que de manera pacífica i persistent realitzi una reclamació, en aquest cas, territorial.

Notícies relacionades

Sobre l’opció d’una imminent DUI, Junqueras va assenyalar que «la nostra obligació i desig és construir majories democràtiques àmplies, prou àmplies per poder ser acompanyats, no només per la majoria de la societat catalana, sinó també de la comunitat internacional». I va afegir, com ja va expressar en l’entrevista a EL PERIÓDICO de dissabte passat, que «el temps no és una variable independent. No és una qüestió de temps. El temps depèn de la força democràtica que puguem aconseguir».

Línia vermella per al PSC

En clau més de dia a dia i preguntat pel continu oferiment del PSC, i del seu líder, Salvador Illa per pactar els Pressupostos de la Generalitat per al 2023, Junqueras va ser expeditiu en el rebuig dels socialistes. «És normal que el senyor Illa faci aquest plantejament. Com és just que nosaltres li preguntem quin va ser el seu paper quan era ministre a l’ara d’autoritzar o permetre escoltes telefòniques, és a dir, el ‘Catalangate, i infiltracions policials en les nostres organitzacions juvenils». I ha continuat: «Estaria bé que posés llum a la foscor i una mica de justícia on hi ha injustícia, no ho dic només jo, també els dictàmens internacionals, per exemple, de les Nacions Unides.