Malversació i detenció il·legal

La família Sumarroca presenta una querella al Suprem per l’operació Catalunya

  • Els empresaris demanen que s’investigui l’exministre Jorge Fernández Díaz, l’exdirigent del PP Dolores de Cospedal, així com l’exlíder popular a Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, i el comissari Villarejo.

La família Sumarroca presenta una querella al Suprem per l’operació Catalunya

EFE / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La família Sumarroca ha presentat aquesta tarda una querella davant el Tribunal Suprem contra l’exministre Jorge Fernandez Díaz, el comissari jubilat José Manuel Villarejo, càrrecs del Ministeri de l’Interior, l’exdirigent del PP, Maria Dolores de Cospedal, i l’exlider conservadora a Catalunya Alicia Sánchez Camacho per l’operació Catalunya. Segons la querella a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, aquests empresaris catalans vinculats a Jordi Pujol i a CDC (Carles Sumarroca Coixet va ser un dels seus fundadors) atribueixen a aquesta trama els presumptes delictes d’organització criminal, falsedat, detencions il·legals, malversació de fons, entre d’altres. La querella es presenta davant l’alt tribunal atesa la condició actual de senadora de Sánchez Camacho.

La querella relata que en els últims mesos han aparegut publicacions en els mitjans de comunicació que exposen com, a partir de l’any 2012 i en anys posteriors, coincidint amb l’auge del moviment independentista català, comandaments del Cos Nacional de Policia, membres del Govern del PP, dirigents d’aquest partit i, fins i tot, mitjans de comunicació es van concertar per elaborar un pla contra persones vinculades al secessionisme.

L’estratègia

L’estratègia, afegeix l’escrit, consistia, fonamentalment, a obtenir informació o confeccionar proves falses que servissin per intimidar, investigar, perjudicar i desprestigiar persones que, d’una manera o una altra, fos cert o no, es consideraven pròximes a l’independentisme, ja fossin càrrecs polítics, personatges públics, líders socials o empresaris. La querella firmada per Jordi Pina afirma que, segons les notícies aparegudes, entre aquestes persones es troben membres de la família Sumarroca.

Notícies relacionades

L’origen de la trama, segons la querella, se situa en la reunió esdevinguda el 6 de novembre del 2012 entre el comissari José Manuel Villarejo i la llavors presidenta del Partit Popular català, Alicia Sánchez-Camacho, al domicili d’aquesta última. Al llarg d’aquesta trobada, de la qual s’han publicat per la premsa digital diversos fragments sonors gravats pel mateix expolicia, la dirigent conservadora va facilitar al comissari una autèntica «llista negra» de persones que, segons el seu parer, havien de ser investigades i perseguides policialment per la seva presumpta relació amb l’independentisme. En aquesta relació apareixia la família Sumarroca.

En aquest sentit, la querella destaca que al cap de poc temps d’aquesta trobada «clandestina» «es van materialitzar» les pretensions dels interlocutors a l’iniciar-se processos penals que, com si es tractés d’«inquisitio generalis», es van adreçar contra els membres de la família Sumarroca, entre d’altres. L’advocat afirma que se’ls investigava no per haver tingut una notícia sobre la presumpta comissió d’un delicte, sinó per la seva vinculació, amistat i relació amb la família de Jordi Pujol.