Ecos de l’Onze de Setembre

ERC sintonitza amb Òmnium en com ha de ser el nou ‘sanedrí’ estratègic independentista

  • Els republicans es mostren convençuts que la seva decisió de no anar a la manifestació de l’ANC va ser apropiada

ERC sintonitza amb Òmnium en com ha de ser el nou ‘sanedrí’ estratègic independentista

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium va llançar diumenge la proposta de refundar el consell estratègic, segons uns, de direcció, segons els altres, amb noves veus de l’independentisme. ERC, aquest dilluns, ha redoblat l’aposta per la «transversalitat i la pluralitat», molt en la línia del que va exposar el president de l’entitat, Xavier Antich. Els republicans fins i tot van eixamplar el cercle d’interlocutors, no tant aquest nou ‘sanedrí’ a crear, sinó l’àmbit de les converses de futur, de l’independentisme al sobiranisme. «Al consens del 80%», va dir la portaveu Marta Vilalta, «que defensa el referèndum». És a dir, la inclusió dels comuns.

La creació de la direcció estratègica és un dels tres punts de l’ultimàtum que Junts va llançar a ERC, abans d’iniciar els mecanismes que poden portar a la sortida postconvergent del Govern. En aquesta línia, Vilalta va reclamar a Junts «que es decideixi» sobre si continuar o no en l’Executiu, per allò que «no es pot fer oposició des de» dins del Consell Executiu.

Notícies relacionades

Vilalta va voler deixar molt clar que la Diada de diumenge no modifica gens ni mica els postulats del partit a favor d’aquesta «transversalitat, perquè és el camí per arribar a la independència». La també secretària general adjunta va recordar que, en l’actualitat, «hi ha només una estratègia ara mateix, la d’ERC» que se simbolitza a la taula de diàleg i negociació amb l’Estat. «Si algú té alguna altra estratègia, que la comparteixi. La mera crítica, tot i que legítima, no ajuda», va assegurar. «Si algú sap com sustentar una DUI, que ho expliqui», va sentenciar

El que, segons el parer de Vilalta, tampoc ajuda en el camí de la independència és el populisme i la dialèctica antipartits. Un últim dard a l’ANC i la seva convocatòria de la manifestació de la Diada. I sobre la creació d’una llista electoral pròpia de l’Assemblea, va recordar que «en les últimes eleccions municipals, la presència d’un quart espai», el de Primàries, «va acabar perjudicant tot l’independentisme, ja que va impedir que Ernest Maragall fos alcalde de Barcelona».